Ο αυθεντικός σμυρναίικος μουσακάς με ζουμερό κιμά, αρωματικά λαχανικά και την πιο τέλεια κρέμα γιαουρτιού. Απολαυστικότατος.
30′ προετοιμασία, 2 ώρες και 55′ μαγείρεμα, 1 ώρα και 50′ αναμονή, Σύνολο: 5 ώρες και 15′
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 32 εκ.
Για τα λαχανικά
Για τον κιμά
Για την κρέμα γιαουρτιού
Διαδικασία
Λαχανικά
- Για να φτιάξουμε αυθεντικό σμυρναίικο μουσακά, αρχικά βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος, τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με τις 2 κουτ. σούπας αλάτι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό.
- Τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, για να ξεπικρίσουν.
- Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
- Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120° C.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Απλώνουμε τις ντομάτες σε μία στρώση, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε στη λαμαρίνα να κρυώσουν.
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο από τον πυθμένα του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι, για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αλλάζουμε τακτικά το απορροφητικό χαρτί με καινούργιο.
- Τηγανίζουμε και τις πιπεριές για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά και τις αφήνουμε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το λάδι.
Κιμάς
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και τα σοτάρουμε χωρίς λιπαρή ουσία σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 – 20 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και να γίνει σπυρωτός.
- Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και 400 ml νερό και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη.
- Ρίχνουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε.
Μουσακάς
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Απλώνουμε στο ταψί τις μελιτζάνες σε στρώσεις.
- Σκορπίζουμε τον βασιλικό και από πάνω απλώνουμε τις μισές φέτες ντομάτας και τις πιπεριές.
- Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού με τις ντομάτες σε ένα βαθύ μπολ.
- Αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά τον κιμά και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Απλώνουμε πάνω από τον κιμά τις υπόλοιπες ντομάτες.
- Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά της ντομάτας το γιαούρτι, τα αυγά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε να σκορπιστεί ομοιόμορφα.
- Απλώνουμε την κρέμα γιαουρτιού στο ταψί, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε, αν θέλουμε, το μαυροκούκι.
- Ψήνουμε για περίπου 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το μουσακά να «σταθεί» για περίπου 20 λεπτά και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr