Ο τέλειος flat white

Πώς φτιάχνεται ο τέλειος flat white; Ο εξπέρ του καφέ, Χρήστος Καβράκος μας δίνει τη συνταγή.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αντίποδα του παραφουσκωμένου αφρού γάλακτος με λίγο καφέ που σέρβιραν ως καπουτσίνο πολλές καφετέριες στα ’90s, ήρθε αυτός ο φλατ καφές με γάλα. Πρόκειται για έναν πιο δυνατό latte, με λιγότερο γάλα και διπλή δόση καφέ. Σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είναι εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα. Στην Ελλάδα τον σερβίρουμε και σε κρύα εκδοχή.

Υλικά

Μερίδες: 1

Ζεστός Flat White

Κρύος Flat White

Διαδικασία

Ζεστός Flat White

  1. Φτιάχνουμε διπλή δόση εσπρέσο (περίπου 35-40 ml).
  2. Σε ένα μπρικάκι βάζουμε να ζεσταθεί φρέσκο γάλα, περίπου 180 ml.
  3. Με τη μικρή φορητή φραπιέρα (ή το μιξεράκι του καφέ), χτυπάμε την επιφάνεια του γάλακτος όσο αυτό ζεσταίνεται, για να φτιάξουμε μια αφράτη κρέμα.
  4. Προσθέτουμε το γάλα πάνω από τον καφέ πολύ σιγά, μόλις ζεσταθεί καλά, αλλά πριν προλάβει να βράσει.

Κρύος Flat White

  1. Φτιάχνουμε διπλή δόση εσπρέσο (περίπου 35-40 ml).
  2. Βάζουμε τον καφέ σε ένα πλαστικό ή μεταλλικό ποτήρι μαζί με 3 παγάκια και τον χτυπάμε στη φραπιέρα (ή με το μιξεράκι) για αρκετή ώρα, μέχρι η επιφάνειά του να αρχίσει να γυαλίζει και να αλλάζει χρώμα, από σκούρο καφέ σε ανοιχτόχρωμο μπεζ.
  3. Σε ένα χαμηλό γυάλινο ποτήρι ρίχνουμε 120 ml κρύο φρέσκο γάλα και έπειτα προσθέτουμε αργά τον χτυπημένο καφέ στην επιφάνεια του γάλακτος.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT