Κουκιά λαδερά με μπαξεβανικά

Ένα ωραίο λαδερό που το φτιάχνουν με χλωρά κουκιά στην εποχή τους, και ό,τι άλλα έχει το μποστάνι, αλλά γίνεται και με ξερά όλο τον χρόνο.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη συνταγή μας την έδωσε η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου, που έχει ταΐσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο στην «Μαργαρίτα» στο Κλεισίδι της Ανάφης– τώρα το μαγαζί έχει αναλάβει η κόρη της Έφη. «Τα φτιάχνουμε με ό,τι έχει ο κήπος», εξηγεί η κυρία Μαργαρίτα, που έχει μαζέψει από το μποστάνι της κατσούνια (όπως λένε τα ξυλάγγουρα), ντομάτες, μια αγκαλιά κρεμμύδια, αλλά και καρότα, πατάτες, αρακά και μάραθα.

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 40′ μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 10′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα κουκιά λαδερά με μπαξεβανικά ξεπλένουμε τα μουλιασμένα κουκιά και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το μαύρο «μάτι» τους.
  2. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση, ξαφρίζοντας συνεχώς.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα κουκιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  4. Αλατίζουμε 5 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  6. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα.
  7. Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά.
  8. Προσθέτουμε τα κουκιά, τα καρότα, τις πατάτες, τον αρακά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε ίσα που να τα καλύψει.
  9. Δεν χρειάζεται πολύ νερό, γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν τα δικά τους υγρά.
  10. Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
  11. Ρίχνουμε τον μάραθο, τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε.
  12. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT