Αυτή τη συνταγή μας την έδωσε η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου, που έχει ταΐσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο στην «Μαργαρίτα» στο Κλεισίδι της Ανάφης– τώρα το μαγαζί έχει αναλάβει η κόρη της Έφη. «Τα φτιάχνουμε με ό,τι έχει ο κήπος», εξηγεί η κυρία Μαργαρίτα, που έχει μαζέψει από το μποστάνι της κατσούνια (όπως λένε τα ξυλάγγουρα), ντομάτες, μια αγκαλιά κρεμμύδια, αλλά και καρότα, πατάτες, αρακά και μάραθα.
30′ προετοιμασία
1 ώρα και 40′ μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 10′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα κουκιά λαδερά με μπαξεβανικά ξεπλένουμε τα μουλιασμένα κουκιά και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το μαύρο «μάτι» τους.
- Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση, ξαφρίζοντας συνεχώς.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα κουκιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Αλατίζουμε 5 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα.
- Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά.
- Προσθέτουμε τα κουκιά, τα καρότα, τις πατάτες, τον αρακά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε ίσα που να τα καλύψει.
- Δεν χρειάζεται πολύ νερό, γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν τα δικά τους υγρά.
- Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
- Ρίχνουμε τον μάραθο, τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε.
- Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: Γαστρονόμος