Γρανίτα… καλοκαίρι: 6 συνταγές ανάλαφρες και δροσιστικές

Γρανίτα… καλοκαίρι: 6 συνταγές ανάλαφρες και δροσιστικές

Σε μπολ, σε ποτήρι ή σε ξυλάκι, η γρανίτα είναι ό,τι καλύτερο για τις ζέστες. Σε λίγα λεπτά έχει μπει στην κατάψυξη. Και μόλις βγει, ανάλαφρη και ξεδιψαστική, σε δροσίζει και σε γλυκαίνει.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καλοκαιρινή λιχουδιά, αρωματική και δροσιστική, ένα ελαφρύ παγωμένο γλυκό με μηδέν λιπαρά, που φτιάχνεται εύκολα και μπορούμε είτε να το φάμε με το κουτάλι είτε να το πιούμε με το καλαμάκι. Τι είναι; Γρανίτα. Τι θέλει; Μερικά φρέσκα φρούτα της εποχής και ένα σιρόπι με ζάχαρη και νερό – το πόση ζάχαρη θα του βάλουμε εξαρτάται από τα σάκχαρα του φρούτου που διαλέξαμε. Μόλις κρυώσει, το ανακατεύουμε με τον φρουτοπολτό σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό, και βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη.

Η γρανίτα δεν είναι σορμπέ. Έχει άλλη υφή. Όταν παγώσει δημιουργούνται κρύσταλλοι, που τους καταλαβαίνεις στο δόντι. Κάθε κριτσανιστή κουταλιά μουδιάζει στιγμιαία το στόμα, σε ξεδιψάει και σε γλυκαίνει. Μπορούμε να καταψύξουμε το μείγμα για μια-μιάμιση ώρα και να το ανακατέψουμε με το πιρούνι, επαναλαμβάνοντας άλλες δύο ή τρεις φορές ανά εικοσάλεπτο ή να το αφήσουμε να παγώσει και μετά να ξύσουμε/σκαλίσουμε με το πιρούνι την επιφάνεια, ώστε να γίνει σαν θρυμματισμένος πάγος ή χιόνι. Ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσουμε το μείγμα σε παγοθήκες και μετά να χτυπήσουμε τα γρανιτοπαγάκια στον πολυκόφτη.

Γρανίτα ροδάκινο με τσάι
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Γρανίτα… καλοκαίρι: 6 συνταγές ανάλαφρες και δροσιστικές-1
Φωτογραφία: Shutterstock

Τη γρανίτα συνήθως τη σερβίρουμε σε μπολ ή σε ποτήρι. Μπορούμε όμως και να φτιάξουμε γρανίτες σε ξυλάκι – έτσι αρέσουν πολύ και στα παιδιά. Στην αγορά θα βρούμε φόρμες σε διάφορα σχέδια. Μπορούμε να τις γεμίσουμε και με δύο ή τριών λογιών γρανίτες και να φτιάξουμε δίχρωμα ή τρίχρωμα ξυλάκια. Εύκολο είναι: αφήνουμε την πρώτη γεύση να παγώσει και μετά συμπληρώνουμε με τη δεύτερη και περιμένουμε να παγώσει και αυτή. Το ίδιο κάνουμε με την τρίτη. Αν πάλι δεν έχουμε θήκες, υπάρχει λύση: μοιράζουμε το μείγμα σε μικρά πλαστικά ποτήρια και μπήγουμε ένα κουταλάκι στο κέντρο. Όταν είναι έτοιμη η γρανίτα, αναποδογυρίζουμε και βγάζουμε το ποτηράκι.

Με ό,τι φρούτα θέλουμε κάνουμε γρανίτες. Εμείς έχουμε επιλέξει αυτά που βρίσκουμε αυτό τον καιρό στα μανάβικα. Οι μικροί από τις συνταγές που θα δείτε παρακάτω θα αγαπήσουν σίγουρα και τη γρανίτα σοκολάτας. Όσο για τους μεγάλους, θα εκτιμήσουν τις γρανίτες με φρούτα και τσάι (earl grey, πράσινο ή μαύρο) και τη γρανίτα καφέ, η οποία έχει και λικέρ καφέ (είναι τέλεια μετά το φαγητό) ή να δοκιμάσουν να φτιάξουν κάποια άλλη ενισχυμένη με αλκοόλ εκδοχή. Στο καρπούζι, ας πούμε, μπορεί κανείς κάλλιστα να προσθέσει ρούμι, στο ροδάκινο αφρώδες κρασί και να φτιάξει κάτι σαν παγωμένο Bellini ή τζιν, Campari και κόκκινο βερμούτ για μια frozen παραλλαγή του Negroni γλυκόπικρη, φρουτένια και άκρως δροσιστική. Ό,τι πρέπει για αυγουστιάτικο βράδυ στο μπαλκόνι.

Δείτε εδώ 6 συνταγές για γρανίτες για μικρούς και μεγάλους

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT