Το φάβα της Ηρακλειάς

Αυτή είναι η πιο δωρική συνταγή φάβας που συναντήσαμε στην περιήγησή μας στις Κυκλάδες. Τρία υλικά όλα κι όλα, και μπόλικη ώρα μαγείρεμα. Το φάβα αυτό έχει τη γεύση της Ηρακλειάς.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε χρόνο γεμίζω μία γυάλα δεκάκιλη, που είχε φέρει κάποτε ο άντρας μου με μαρμελάδα από τα ταξίδια του για να τρώνε οι γιοι του. Κουβαρντάδες, παιδί μου. Φέτος όμως δεν κάμαμε καθόλου φάβα. Κατσούνι σπέρνουμε εμείς. Το φάβα της Σαντορίνης ούτε που το τρώνε εδώ. Τους φαίνεται ξινό σε σχέση με το δικό μας, που είναι γλυκόφαγο. Εμείς το σερβίρουμε σκέτο, μόνο με το αλάτι του. Τίποτα δεν βάζω μέσα να το νοστιμίσω. Στο φάβα τίποτα. Τώρα, αν θέλει κάποιος, βάζει στο πιάτο του πιπέρι και λάδι. Στο πλάι πάει ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι, ελιές ή ένα σκέτο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα», λέει η μαγείρισσα από την Ηρακλειά, Ντίνα Πράσινου, που μας έδωσε τη συνταγή στο πλαίσιο του οδοιπορικού του «Γ» στις Κυκλάδες.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  500 γρ. φάβα
  •  3 νεροπότηρα νερό (περίπου 900 ml)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο κατά βούληση, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το φάβα της Ηρακλειάς, ξεκινάμε και βάζουμε το φάβα σε σήτα και το ξεπλένουμε σχολαστικά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό, μέχρι να βγαίνει εντελώς καθαρό και διαυγές. Έτσι θα απομακρυνθεί το άμυλο που περιβάλλει τους κόκκους του και δεν θα κολλάνε στο βράσιμο.
  2. Ρίχνουμε το φάβα μαζί με το μετρημένο νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει βράση.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και σιγομαγειρεύουμε, ξαφρίζοντας καλά. Δεν ανακατεύουμε το φάβα, γιατί θα κολλήσει στον πάτο του σκεύους.
  4. Βράζουμε για 1 1⁄2-2 ώρες και δοκιμάζουμε: αν κρατάει ακόμη στο δόντι, συνεχίζουμε το βράσιμο, προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό μέχρι να λιώνει στο στόμα.
  5. Αλατίζουμε το τελευταίο 5λεπτο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το φάβα σε σήτα και το πιέζουμε για να λιώσει καλά.
  6. Σερβίρουμε σε βαθύ και ευρύχωρο σκεύος, ώστε να σερβιριστεί ο καθένας όσο θέλει και να το καρυκεύσει, αν θέλει, με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT