Ξιφίας ψητός με παντζάρια και τσιγαριαστά βλίτα με σκόρδο και μάραθο

Ξιφίας ψητός με παντζάρια και τσιγαριαστά βλίτα με σκόρδο και μάραθο

Τα ψητά φιλέτα ξιφία, σερβιρισμένα με τσιγαριαστά βλίτα και κυβάκια παντζαριού, γίνονται ακόμη πιο ωραία αν τα περιχύνουμε με το νόστιμο ζουμί του ταψιού όπου ψήσαμε το ψάρι και τα πασπαλίσουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπατζάρια σκορδαλιά, βλίτα στο τηγάνι με λίγο λάδι, ό,τι ψαράκι βρίσκαμε οικονομικό από τα καΐκια και καμιά φορά το ψήναμε επιτόπου». Άλλος έφερνε το ένα, άλλος το άλλο, τα έβαζαν όλα μαζί επάνω σε καρό πετσέτες την ώρα του κολατσιού. Ο κύριος Δομένικος, που έφαγε τα νιάτα του στους ταρσανάδες, όπως λέει ο ίδιος, περιγράφει τρία διαφορετικά φαγιά, τα οποία ο Δημήτρης Πλυτάς, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Περί Τίνος, συνδύασε στο ίδιο πιάτο.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 μέτρια παντζάρια, καλά πλυμένα (όχι ξεφλουδισμένα)
  •  4 φιλέτα ή φέτες ξιφία, περίπου 200 γρ. έκαστο (ή άλλο φρέσκο ψάρι που μας αρέσει όπως μαγιάτικο, κυνηγός, λίτσα)
  •  1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα, πλυμένα και χοντροκομμένα
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  ελαιόλαδο
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  ανθός αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ξιφία ψητό με παντζάρια και τσιγαριαστά βλίτα με σκόρδο και μάραθο, αρχικά τυλίγουμε σφιχτά τα παντζάρια σε μια μεγάλη λαδόκολλα.
  2. Τα ψήνουμε για 1 ώρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε (η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα αν την τρίψουμε με χαρτί κουζίνας), τα κόβουμε σε κυβάκια και τα διατηρούμε ζεστά.
  4. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C.
  5. Πλένουμε τα φιλέτα ή τις φέτες του ξιφία και τα σκουπίζουμε.
  6. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί.
  7. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  8. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
  9. Τα ξεφουρνίζουμε και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού μέσα στο ταψί.
  10. Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα.
  11. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα βλίτα και τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά (από όταν ξαναπάρει βράση το νερό).
  12. Τα στραγγίζουμε καλά.
  13. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 1 λεπτό.
  14. Προσθέτουμε τα βλίτα και λίγο αλάτι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας καλά για να λαδωθούν.
  15. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  16. Ρίχνουμε τον άνηθο και τον μάραθο και ανακατεύουμε.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε τα τσιγαριαστά βλίτα σε πιάτα και από πάνω τακτοποιούμε τα φιλέτα ξιφία και τα κυβάκια παντζαριού.
  2. Περιχύνουμε με το νόστιμο ζουμί του ταψιού όπου ψήσαμε τον ξιφία και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT