Σφουγγάτο με πατάτες, μελιτζάνες και λουκάνικα

Σφουγγάτο με πατάτες, μελιτζάνες και λουκάνικα

Σφουγγάτο, κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και πίτα... εδώ το φτιάχνουμε με μελιτζάνες και λουκάνικα, το αποτέλεσμα; Λαχταριστό!

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

30′ προετοιμασία

48′ μαγείρεμα

Σύνολο: 1 ώρα και 18′

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1.300 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους των 2 εκ.
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους των 2 εκ.
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1.400 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, κατά προτίμηση Τήνου (σε ντελί και καλά μπακάλικα), σε φέτες
  • 8-10 αυγά
  • 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για το σφουγγάτο με πατάτες, μελιτζάνες και λουκάνικα, βάζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι, τους αλατίζουμε και τους αφήνουμε για 30 λεπτά.
  2. Τους ξεπλένουμε καλά και τους σκουπίζουμε σχολαστικά.
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες όπως συνήθως, μέχρι να γίνουν.
  4. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  5. Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τους κύβους μελιτζάνας, για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και να μαλακώσουν αρκετά.
  6. Τους βγάζουμε και αυτούς με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας.
  7. Αφαιρούμε όλο το λάδι από το τηγάνι και αφήνουμε μόνο 1 κουτ. σούπας. Σοτάρουμε εκεί το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
  8. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά και τα αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, το μείγμα λουκάνικου-κρεμμυδιού, το γάλα και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε απαλά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Αδειάζουμε το μείγμα αυγών στο τηγάνι. Αν το τηγάνι είναι κατάλληλο για φούρνο, το φουρνίζουμε κατευθείαν. Αν όχι, τυλίγουμε το χερούλι του μερικές φορές με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο.
  12. Ψήνουμε το σφουγγάτο για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να σφίξει, να ροδίσει και η επιφάνεια να δείχνει απλά «ιδρωμένη» αλλά όχι ρευστή.
  13. Αφήνουμε το σφουγγάτο να γλιστρήσει σε μια πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

 

 
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT