Γλυκά από τα παλιά: 6 συνταγές για έξτρα δόση νοσταλγίας και σιροπιού

Γλυκά από τα παλιά: 6 συνταγές για έξτρα δόση νοσταλγίας και σιροπιού

«Γλώσσες της πεθεράς», εκμέκ τσουρέκι ή μήπως μωσαϊκό και καρυδόπιτα; Φτιάχνουμε στο σπίτι τα ρετρό, μαμαδίστικα γλυκά που ήταν για χρόνια οι πιο κλασικές σπεσιαλιτέ των ζαχαροπλαστείων.

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλασικά και αξεπέραστα όσα χρόνια κι αν περάσουν, τα παλιομοδίτικα γλυκά, είτε σπιτικά είτε σπεσιαλιτέ των παλιών ζαχαροπλαστείων, εξακολουθούμε να τα ετοιμάζουμε σε διάφορες παραλλαγές καθημερινές και γιορτές και παραμένουν τα αγαπημένα μας. Μια εξάδα γλυκά αυτού του τύπου περιέχει αυτή η μικρή συλλογή. Οι «γλώσσες της πεθεράς», φτιαγμένες από σφολιάτα, ελαφρώς σιροπιασμένες και γεμισμένες με παχιά κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σαντιγί (ή και τα δύο), είναι μια πειραιώτικη σπεσιαλιτέ που μοιάζει με το κορνέ. Κλασικό νοσταλγικό γλυκό είναι και το σαλάμι, που το λέμε και μωσαϊκό, το οποίο έφτιαχναν οι μαμάδες σε πλήθος διαφορετικών παραλλαγών, αλλά και το εκμέκ με βάση τσουρέκι, ή κανταΐφι ή ακόμα και βασιλόπιτα ή κάποιο κέικ της αρεσκείας μας, το οποίο σιροπιάζουμε και από πάνω του απλώνουμε μια παχιά, πλούσια κρέμα κι έπειτα σαντιγί. Η πάστα ταψιού, ένα γλυκό με μαλακό σοκολατένιο κέικ-παντεσπάνι, κρέμα ζαχαροπλαστικής και γκανάς σοκολάτας για επικάλυψη, θυμίζει κάπως την πάστα φούρνου του Βόλου, που κι εκείνη περιέχει τα ίδια αυτά υλικά αλλά και κρέμα σεράνο. Όσο για την καρυδόπιτα, από τα κλασικότερα ελληνικά γλυκίσματα, με μικρές παραλλαγές ανά τόπο, και τις καριόκες, έχουν κι εκείνα φανατικούς υποστηρικτές.

Δείτε εδώ 6 συνταγές για ρετρό γλυκά

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT