Αν βγάλεις από τον μουσακά τον κιμά και τη μπεσαμέλ, μένει ένα λαδερό πρώτης τάξεως που εκτός από τα λαχανικά νοστιμίζει και με ένα φρέσκο κρητικό τυρί: γαλομυζήθρα ή ξινομυζήθρα. Αν θέλουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή, ψήνουμε τις φέτες λαχανικών στον φούρνο, αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο, αντί να τις τηγανίσουμε.
1 ώρα προετοιμασία
30′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30′
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κιλό ώριμες, σφιχτόσαρκες ντομάτες, τριμμένες
- 7 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα λαχανικά - 7 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
- 7 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες
- 7 χοντρά κολοκύθια
- τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 500 γρ. γαλομυζήθρα ή ξινομυζήθρα
- αρκετό ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Διαδικασία
- Για τον μεσσαρίτικο, ένας μουσακάς χωρίς κρέας, ξεκινάμε με τη σάλτσα ντομάτας.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και, πριν κάψει, ρίχνουμε τα σκόρδα. Τα σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, μέχρι απλώς να αρωματίσουν το λάδι.
- Προσθέτουμε αμέσως τις ντομάτες, τη δάφνη, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και ζεσταίνουμε τη σάλτσα μέχρι να κοχλάσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τη σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Λαχανικά
- Κόβουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 0,5 εκ., τις αλατίζουμε και τις απλώνουμε σε καθαρές πετσέτες για 30 λεπτά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις φέτες σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν ωραία και από τις δύο πλευρές. Τις στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε φέτες πατάτας.
- Σκορπίζουμε λίγο μαϊντανό, συνεχίζουμε με φέτες κολοκυθιού, σκορπίζουμε πάλι μαϊντανό και τέλος απλώνουμε μία στρώση φέτες μελιτζάνας που πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Έπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με εναλλάξ στρώσεις, τελειώνοντας με μελιτζάνες.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας.
- Ανακατεύουμε τη γαλομυζήθρα (ή την ξινομυζήθρα) για να μαλακώσει και με κουτάλι την απλώνουμε πάνω στη σάλτσα. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε το μεσσαρίτικο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν τα υλικά και το τυρί να σχηματίσει μια ρόδινη κρούστα.
- Το σερβίρουμε χλιαρό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.