Κατσικάκι γιουβέτσι με χυλοπίτες και «γκρεμολάτα» βασιλικού

Κατσικάκι γιουβέτσι με χυλοπίτες και «γκρεμολάτα» βασιλικού

Ανάψτε τον φούρνο, λαδώστε το ταψί και ετοιμάστε αυτό το μελωμένο, πικάντικο γιουβέτσι με κατσίκι και χυλοπίτες αλλά και άλλα 59 εξαίσια φουρνιστά, σε ένα τεύχος αφιερωμένο στο πιο δικό μας σκεύος! Στον Γαστρονόμο Σεπτεμβρίου λέμε «Ζήτω το ελληνικό ταψί»! Κυκλοφορεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου με την Καθημερινή.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάψτε τον φούρνο, λαδώστε το ταψί και ετοιμάστε αυτό το μελωμένο, πικάντικο γιουβέτσι με κατσίκι και χυλοπίτες αλλά και άλλα 59 εξαίσια φουρνιστά, σε ένα τεύχος αφιερωμένο στο πιο δικό μας σκεύος! Στον Γαστρονόμο Σεπτεμβρίου λέμε «Ζήτω το ελληνικό ταψί»! Κυκλοφορεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου με την Καθημερινή.

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  2 κιλά κατσικάκι από μπούτι και σπάλα ανάμεικτα (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να τα κόψει σε κομμάτια περίπου των 350 γρ.)
  •  500 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, σπασμένες
  •  3 εκ. ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και τριμμένη
  •  5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  •  1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (ή 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο)
  •  1.500 γρ. ώριμες, σφιχτόσαρκες ντομάτες, τριμμένες
  •  120 ml λευκό (ή ροζέ) ξηρό κρασί
  •  30 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο (από βάζο)
  •  500 γρ. χυλοπίτες της αρεσκείας μας βαρελίσια φέτα κατά βούληση, θρυμματισμένη
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την «γκρεμολάτα» βασιλικού

  •  τα φύλλα από 1 μάτσο βασιλικό, ψιλοκομμένα
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  30 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

  1. Για το κατσικάκι γιουβέτσι, ξεκινάμε και σε μια φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα (ή σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι) ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κατσικιού για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν παντού.
  2. Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε σε ευρύχωρο σκεύος για φούρνο (πήλινο για γιουβέτσι ή σε βαθύ ταψί ή σε γάστρα), σε μονή στρώση και στριμωχτά το ένα στο άλλο.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν και να μελώσουν.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το θυμάρι, την καυτερή πιπερίτσα (ή το μπούκοβο) και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό. Ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Ρίχνουμε και το κρασί και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το κατσικάκι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε καυτό νερό ώστε να καλυφθεί το ζυμαρικό.
  6. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του (αν διαθέτει) ή καλύπτουμε καλά με λαδό- κολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  7. Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε τις χυλοπίτες μέχρι να ξανθύνουν και να σκορπίσουν το άρωμά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε τις χυλοπίτες ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε καυτό νερό τόσο ώστε να τις καλύψει και φουρνίζουμε ξανά, με ξεσκέπαστο σκεύος.
  9. Ψήνουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού (περίπου 15 λεπτά), φροντίζοντας να μείνει λίγη σάλτσα που θα την απορροφήσουν οι χυλοπίτες όταν ξεφουρνίσουμε το γιουβέτσι και θα μελώσουν.

«Γκρεμολάτα»

  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά με πιρούνι όλα τα υλικά.
  2. Μοιράζουμε το γιουβέτσι σε πιάτα, περιχύνουμε με την «γκρεμολάτα» βασιλικού και, αν θέλουμε, σκορπίζουμε από πάνω θρυμματισμένη φέτα.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT