Το να φτιάξεις χάχλες είναι χρονοβόρο και μπελαλίδικο, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένας εκπληκτικός μεζές. Συνήθως τις γεμίζουν με φέτα και τις σερβίρουν είτε ελαφροψημένες στο τζάκι ή στον φούρνο είτε τις σπάζουν σε κομμάτια και τα ρίχνουν σε σούπες, για να γίνουν πιο χορταστικές. Φυσικά, σηκώνουν κάθε λογής γέμιση – ο Λέσβιος σεφ Στράτος Ιωσηφέλης τις προτείνει με θερινά λαχανικά. Διασημότερες είναι οι χάχλες του Μεσοτόπου στη δυτική Λέσβο, από όπου και η συνταγή εδώ.
20′ προετοιμασία
10′ ψήσιμο
Σύνολο: 30′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 8 χάχλες Μεσοτόπου (σε καλά παντοπωλεία, ιδιαίτερα αυτά που ειδικεύονται σε λεσβιακά είδη – ενδεικτικά: Περί Λέσβου, Πρατήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Λέσβου κ.ά.)
Για τη γέμιση - 30 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά καρέ
- 30 γρ. πιπεριά πράσινη, σε μικρά καρέ
- 50 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
- 60 γρ. ελιές, ψιλοκομμένες
- 200 γρ. ντομάτα ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη
- 180 γρ. φέτα, σε μικρά κυβάκια
- 10 γρ. κάππαρη, ψιλοκομμένη
- τα φύλλα από 4 κλωνάρια δυόσμου, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα - μικρά κλαράκια θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για τις χάχλες στον φούρνο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Μοιράζουμε το μείγμα στις χάχλες και τις αραδιάζουμε σε ένα μέτριο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά οι χάχλες και να ψηθεί η γέμιση.
- Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε τις χάχλες με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φύλλα ρίγανης και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ούζο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.