Το μενού της εβδομάδας: Από πηλιορίτικο σπετζοφάι μέχρι κατσικάκι πατατάτο

Το μενού της εβδομάδας: Από πηλιορίτικο σπετζοφάι μέχρι κατσικάκι πατατάτο

Ενα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Την εβδομάδα 16/9 – 22/9 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: χυλοπίτες με γαρίδες, σπετζοφάι, σουτζουκάκια κοτόπουλο, μελιτζάνες σκορδάτες με πατάτες γιαχνί, μια δεμένη τοσκανέζικη φασολάδα, πικάντικες σαρδέλες, και το πιο μελωμένο κατσικάκι με ντοματένια σάλτσα και πατάτες. Όσο για γλυκό, μια πλούσια μηλόπιτα με κρέμα, σταφίδες και τραγανό φύλλο κρούστας θα μας καλύψει απόλυτα.

Δευτέρα – Γιουβετσάκι με γαρίδες, χυλοπίτες και ούζο

Το μενού της εβδομάδας: Από πηλιορίτικο σπετζοφάι μέχρι κατσικάκι πατατάτο-1
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη αλλά λαχταριστή συνταγή. Με παραδοσιακές χυλοπίτες για να μας θυμίζουν το χωριό, ζουμερές ντομάτες για να κρατήσουμε το καλοκαίρι όσο περισσότερο γίνεται, τρυφερές γαρίδες και μπόλικα φρέσκα μυρωδικά ετοιμάζουμε μια λιχούδικη μακαρονάδα. Συνοδεύουμε με τρυφερά αγγουράκια, κομμένα σε μπαστουνάκια και πασπαλισμένα με ανθό αλατιού, και ελιές Καλαμών.

Τρίτη – Σπετζοφάι πηλιορείτικο

Το μενού της εβδομάδας: Από πηλιορίτικο σπετζοφάι μέχρι κατσικάκι πατατάτο-2
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Αξιοποιούμε για όσο ακόμα έχουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες και ετοιμάζουμε, συνδυάζοντάς τις με χωριάτικα λουκάνικα, ένα νόστιμο, εύκολο και γρήγορο πιάτο. Είναι ιδανικό τόσο για μερακλίδικο μεζεδάκι, όσο και για κυρίως, μαζί με μια τηγανιά πατάτες ή ένα αφράτο πιλάφι. Το συνοδεύουμε με μια δροσερή γιαουρτοσάλτσα και ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, πασπαλισμένες με αλάτι και ρίγανη. Και μερικές φέτες προζυμένιου ψωμιού – για νόστιμες βουτιές.

Τετάρτη – Πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες σκορδάτες

Πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες σκορδάτες
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ένα εποχικό γιαχνί με γλυκές μελιτζάνες, τρυφερές πατάτες και ζουμερές ντομάτες. Λίγο μπαχάρι και μπόλικος φρεσκοκομμένος δυόσμος ή βασιλικός το απογειώνουν. Το σερβίρουμε παρέα με μια βαρελίσια φέτα, μια σαλάτα με ντοματίνια και κάππαρη και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Πέμπτη – Σουτζουκάκια κοτόπουλου στον φούρνο με «πατατάκια» πάπρικας

Το μενού της εβδομάδας: Από πηλιορίτικο σπετζοφάι μέχρι κατσικάκι πατατάτο-3
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ετοιμάζουμε σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και μια ντοματένια ζουμερή σάλτσα, απλή αλλά αρωματική και μελωμένη, και τα συνοδεύουμε με φουρνιστά κυβάκια πατάτας, αρτυμένα με γλυκιά πάπρικα. Ελιές θρούμπες και μια τραγανή, φρέσκια σαλάτα με τριμμένα κολοκύθια και λαδολέμονο, τους ταιριάζουν πολύ.

Παρασκευή – Φασόλια κοκκινιστά με μυρωδικά από την Τοσκάνη

Το μενού της εβδομάδας: Από πηλιορίτικο σπετζοφάι μέχρι κατσικάκι πατατάτο-4
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε, για αλλαγή, μια συνταγή με φασόλια από την Τοσκάνη. Θυμίζουν κάπως τη δική μας φασολάδα αλλά με δεμένη σάλτσα και όχι σουπέ. Τα φασόλια cannellini θεωρούνται ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή και τα βρίσκουμε σε ντελί και καλά παντοπωλεία, αλλά η εξαίσια ελληνική εναλλακτική τους είναι τα φασόλια βανίλιες Φενεού ΠΟΠ ή άλλα ψιλά φασόλια της χώρας μας. Τα σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί, καρυκευμένο με λίγο σκόρδο και λάδι και με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και θρυμματισμένο ανθότυρο.

Σάββατο – Σαρδέλες με κόκκινη σάλτσα καυτερής πιπεριάς

Το μενού της εβδομάδας: Από πηλιορίτικο σπετζοφάι μέχρι κατσικάκι πατατάτο-5
Φωτογραφία: Jessica Morfis

Την ημέρα που παραδοσιακά μαγειρεύουμε ψάρι ετοιμάζουμε τις πιο αρωματικές και πικάντικες σαρδέλες. Ζουμερές ντομάτες, καυτερή πιπερίτσα, μπόλικος μαϊντανός και έτοιμο το φαγητό. Συνοδεύουμε με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες, βλίτα βραστά και φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Κυριακή – Κατσίκι πατατάτο, σιγομαγειρεμένο, από την Αμοργό

Κατσικάκι πατατάτο, σιγομαγειρεμένο, από την Αμοργό, κατσίκι
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το κυριακάτικο τραπέζι μας γεμίζει άρωμα και γεύση με μια μοναδική συνταγή από την Αμοργό, το κατσικάκι πατατάτο. Ο Χριστόφορος Πέσκιας μαγειρεύει το κυκλαδίτικο κατσικάκι  μοναδικά: «Νόστιμο φαγητό είναι το μελωμένο φαγητό και το πετυχαίνουμε με αργό, υπομονετικό μαγείρεμα», μας συμβουλεύει. Δίπλα του βάζουμε φέτες προζυμένιου ψωμιού, για απολαυστικές βουτιές στη μυρωδάτη σάλτσα, μια χωριάτικη σαλάτα με κάππαρη, μια γιαουρτένια, δροσερή σάλτσα και μια ποικιλία ελιών της αρεσκείας μας.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Ανοιχτή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας με κρέμα και σταφίδες

Το μενού της εβδομάδας: Από πηλιορίτικο σπετζοφάι μέχρι κατσικάκι πατατάτο-6
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Προμηθευόμαστε τραγανά κόκκινα μήλα Στάρκιν που τώρα είναι στην εποχή τους και ετοιμάζουμε μια πλούσια μηλόπιτα με την αρωματική κρέμα του μιλφέιγ, γλυκές σταφίδες και τραγανό φύλλο κρούστας. Είναι ιδανική για επιδόρπιο, για τις απογευματινές ώρες με τσάι ή το αγαπημένο μας ρόφημα αλλά και για όλες τις ώρες της ημέρας.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT