Κοτόπουλο με χυλοπίτες

Τέλειο για το κυριακάτικο τραπέζι! Οι χυλοπίτες μαγειρεύονται στη σάλτσα του κοτόπουλου και απορροφούν τη νοστιμιά του με αποτέλεσμα ένα μελωμένο, πολύ comfort φαγητό.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
30′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με χυλοπίτες, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέσα σε φαρδιά κατσαρόλα, μέχρι να ροδίσουν παντού.
  3. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα και τα τακτοποιούμε σε ένα σκεύος για φούρνο (πήλινο για γιουβέτσι ή σε βαθύ ταψί ή σε γάστρα) που να τα χωράει άνετα σε μονή στρώση.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αλατοπίπερο σε χαμηλή φωτιά, για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά.
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  7. Σβήνουμε με την ντομάτα, ρίχνουμε τις φλούδες λεμονιού, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και 500 ml νερό και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
  8. Αποσύρουμε και αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε και κλείνουμε με καπάκι ή σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  9. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
  10. Καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα όπου ετοιμάσαμε τη σάλτσα και ζεσταίνουμε εκεί το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  11. Προσθέτουμε τις χυλοπίτες και τις καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα (προσέχουμε να μην αρπάξουν και σκουρύνουν). Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  12. Βγάζουμε το σκεύος με το κοτόπουλο από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τις χυλοπίτες, σκορπίζοντάς τες ανάμεσα στα κομμάτια.
  13. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη σάλτσα, η οποία πρέπει να είναι τόση ώστε το ζυμαρικό να βυθιστεί σε αυτήν. Αλλιώς, προσθέτουμε το ανάλογο καυτό νερό.
  14. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού) με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι να γίνει, αλλά να μη μελώσει και να έχει μείνει σάλτσα στο ταψί.
  15. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι το ζυμαρικό να απορροφήσει κι άλλη σάλτσα και να μελώσει.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT