Γεμιστά πληθωρικά, πικάντικα και αρωματικά

Γεμιστά πληθωρικά, πικάντικα και αρωματικά

Είναι κλασικά και δεν είναι αυτά τα γεμιστά. Η Νένα Ισμυρνόγλου τους προσθέτει στη γέμιση φρέσκο τζίντζερ, καυτερή πιπερίτσα, τριμμένους κολοκυθοανθούς, ένα σωρό μυρωδικά… Απίθανα γίνονται.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όπως και με το τουρλού, όσο μεγαλύτερη η ποικιλία σε υφές, γεύσεις και υλικά, τόσο πιο σύνθετη και πολυεπίπεδη θα είναι η νοστιμιά του φαγητού. Διαλέγουμε το πιο μεγάλο μας ταψί που να χωράει με άνεση τα 18 (!) γεμιστά, αλλά εναλλακτικά τα ετοιμάζουμε σε όποιο ταψί διαθέτουμε, μειώνοντας ανάλογα και τα υλικά. Τα γεμιστά σερβίρονται μόλις κρυώσουν, γι’ αυτό υπολογίζουμε ανάλογα και τον χρόνο ετοιμασίας και ψησίματος – ιδανικά τα ετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα, για να τα σερβίρουμε την επόμενη.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30′ ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το ταψί

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ετοιμασία λαχανικών

  1. Για να ετοιμάσουμε τα πληθωρικά γεμιστά, πικάντικα και αρωματικά κόβουμε οριζόντια ένα «καπάκι» από κάθε ντομάτα και πιπεριά και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τις ντομάτες και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους σε ένα μπολ.
  3. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις τακτοποιούμε σε μεγάλο ταψί που να τις χωράει ακριβώς.

Γέμιση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για περίπου 12 λεπτά με αλάτι και πιπέρι, μέχρι να μαραθούν καλά.
  2. Προσθέτουμε το τζίντζερ και την καυτερή πιπερίτσα (ή το ταμπάσκο) και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τους κολοκυθοανθούς (ή το ροδάκινο), ανακατεύουμε μια-δυο φορές και ρίχνουμε το ρύζι και λίγο αλάτι.
  4. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του, και προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια.
  5. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, καθώς και την ψιλοκομμένη ψίχα από τις ντομάτες που αδειάσαμε.
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα ζουμάκια της ντομάτας, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να γίνει χλιαρή.
  8. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, το μαυροκούκι (ή τα κουκουνάρια) και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Μοιράζουμε τη γέμιση στις ντομάτες και στις πιπεριές στο ταψί, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 1 εκ. από το χείλος τους.
  3. Ανάμεσά τους σφη- νώνουμε τις πατάτες και τις περιχύνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και το νερό.
  4. Περιχύνουμε τα γεμιστά με το ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με τα «καπάκια» τους.
  5. Βρέχουμε και στύβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και καλύπτουμε τα γεμιστά.
  6. Σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμι- νόχαρτο και φουρνίζουμε.
  7. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα.
  8. Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα γεμιστά και να μελώσουν τα υλικά.
  9. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT