Μια πλούσια και αρωματική οσπριοσαλάτα με φακές και τρυφερά κολοκυθάκια. Οι ξηροί καρποί και τα μυρωδικά μπορούν να αλλάξουν κατά τα γούστα μας: αντί για φυστίκια Αιγίνης να βάλουμε αμύγδαλα, κουκουνάρια ή φουντούκια και αντί για κόλιανδρο, μαϊντανό, άνηθο ή δυόσμο.
20′ προετοιμασία, 30′ μαγείρεμα, Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και φρέσκο κόλιανδρο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
- Απλώνουμε τα κολοκυθάκια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, τη δάφνη, το σκόρδο και νερό τόσο που να τις υπερκαλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
- Τις στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
- Αφαιρούμε τη δάφνη και το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε αμέσως τις φακές.
- Τις ραντίζουμε με το ξίδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια μαζί με τα ζουμάκια που θα έχουν βγάλει, την ντομάτα, τον κόλιανδρο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα φυστίκια, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr