Κρέας ψημένο με ντομάτα και δημητριακά (ή αλλιώς τσούκα), από τη Ρόδο

Κρέας ψημένο με ντομάτα και δημητριακά (ή αλλιώς τσούκα), από τη Ρόδο

Το μοσχαρίσιο κρέας σιγομαγειρεύεται ενώ στην επιφάνεια του φαγητού σχηματίζεται μια λαχταριστή, τραγανή κρούστα από τραχανά και πλιγούρι. Η ροδίτικη τσούκα είναι μια συνταγή ιδιοφυής!

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το επίσημο φαγητό της Μεσαναγρού, χωριού στα νότια της Ρόδου, και πήρε το όνομά του από την τσούκα, δηλαδή το πήλινο τσουκάλι όπου έψηναν παλιότερα το φαγητό: το φούρνιζαν από το βράδυ του Σαββάτου και το σιγο-έψηναν όλο το βράδυ, με ξεσκέπαστο τσουκάλι, για να αποκτήσει τραγανή κρούστα και να σερβιριστεί το μεσημέρι της Κυριακής. Τη συνταγή μάς έδωσαν ο Γιώργος Τρουμούχης και ο Κώστας Καψανάκης, συγγραφείς του βιβλίου Μακριά μυρωδιά – Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου (Κάπα Εκδοτική, 2014).

15′ προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 15′

Υλικά

Μερίδες: 4-6
  1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, σε μέτρια κομμάτια
  300 γρ. τραχανάς σταρένιος, γλυκός
  100 γρ. πλιγούρι
  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  τα φύλλα από 2 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
  400 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  300 ml νερό
  70 ml ελαιόλαδο
  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τσούκα (κρέας ψημένο με ντομάτα και δημητριακά), ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160- 170°C.

Σε μια ευρύχωρη γάστρα, κατά προτίμηση κεραμική, βάζουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Φροντίζουμε τα δημητριακά να είναι πλήρως καλυμμένα με το υγρό, αλλιώς συμπληρώνουμε λίγο ακόμη νερό.

Ψήνουμε με ξεσκέπαστο σκεύος για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να σωθούν τα υγρά και το φαγητό να εμφανίσει μια τραγανή κρούστα στην επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε και σπάμε με ένα κουτάλι την κρούστα σε κομμάτια. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα μαζί με κομμάτια της κρούστας.

Πηγή: Γαστρονόμος
 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT