Μαντί γεμιστά με κιμά, σερβιρισμένα με γιαούρτι

Μαντί γεμιστά με κιμά, σερβιρισμένα με γιαούρτι

Κιμάς στη γέμιση, σάλτσα γιαουρτιού και καυτό βούτυρο με μπαχαρικά σαν πινελιά νοστιμιάς στο τελείωμα.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατολίτικο ζυμαρικό γεμιστό που απαντά, με παραλλαγές, σε διάφορες γαστρονομικές κουλτούρες, στον Πόντο, στην Αρμενία, στην Τουρκία.

Υλικά

Μερίδες: 40 κομμάτια

Για τη ζύμη

  •  640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 αυγά
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  περίπου 250 ml νερό

Για τη γέμιση

  •  300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  •  περίπου 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  •  2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες λίγο αλάτι
  •  150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
  •  γλυκό ή καυτερό μπούκοβο και λίγο σουμάκι, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Ζυμαρικά

  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ πάγκου το αλεύρι, τα αυγά και το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ανακατευτούν.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια, που να μην κολλάει στα χέρια (αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι).
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 10 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και αλατοπίπερο.

Μαντί

  1. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με το ειδικό εργαλείο ανοίγματος ζυμαρικών και κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια με πλευρά 2-2,5 εκ.
  2. Βάζουμε από 1/2 κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε τετραγώνου ζύμης και έπειτα κλείνουμε κάθε κομμάτι, πιάνοντας και ενώνοντας προς τα πάνω τις 4 άκρες του, και πιέζοντας για να κολλήσουν. Θέλουμε να σχηματίσουμε μικρά πουγκιά.
  3. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα και τα τοποθετούμε όλα σε ένα σκεύος πασπαλισμένο με αλεύρι για να μην κολλήσουν.
  4. Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα μαντί, σε δόσεις.
  5. Τα βράζουμε για 10-12 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε απλωτά σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, για να στραγγίξουν.

Σερβίρισμα

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το σκόρδο, αλάτι και λίγο νερό.
  2. Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε την πάπρικα.
  3. Την καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να αρωματιστεί και να χρωματιστεί το βούτυρο, και αποσύρουμε.
  4. Σερβίρουμε τα μαντί σε μια πιατέλα και σκορπίζουμε πάνω τους κουταλιές από τη σάλτσα γιαουρτιού.
  5. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με σουμάκι και μπούκοβο.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT