Μπουρέκι με κιμά από την Κριμαία (Cig börek)

Μπουρέκι με κιμά από την Κριμαία (Cig börek)

Ένα τηγανητό μπουρέκι με άψητο γιομίδι είναι το cig börek, που φτιάχνεται με αρνίσιο κιμά και είναι μεθυστικά μπαχαρένιο.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατάγεται από την Κριμαία, με ζύμη που νανουρίζει το στόμα με την ελαφρότητά της και γέμιση κιμαδένια, λίγη μεν, αλλά μπαχαρακλίδικη, φοβερά εμψυχωτική», λέει η Σταυριανή Ζερβακάκου που μας δίνει τη συνταγή.

20′ προετοιμασία
30′ τηγάνισμα
Σύνολο: 50′

Υλικά

Τεμάχια: 10

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το μπουρέκι με κιμά (cig börek) ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης.
  2. Σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
  3. Προσθέτουμε τα ασπράδια, το γιαούρτι και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
  6. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό δίσκο διαμέτρου περίπου 12 εκ.
  7. Βάζουμε σε κάθε δισκάκι ζύμης από 1 κουτ. σούπας γέμιση και την απλώνουμε σε μια λεπτή στρώση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  8. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι τόσο ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  9. Τηγανίζουμε τα πιτάκια (σε δόσεις) για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά.
  10. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  11. Τα συνοδεύουμε με γιαούρτι.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT