Το μενού της εβδομάδας: από πρασόρυζο με τραχανά μέχρι κοτόπουλο με κρεμμυδάκια

Το μενού της εβδομάδας: από πρασόρυζο με τραχανά μέχρι κοτόπουλο με κρεμμυδάκια

Ένα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας.

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και γλυκό. Γιατί πάντοτε χρειάζεται ένα γλυκό.

Την εβδομάδα 7/10 – 13/10 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: διαφορετικά mac ’n’ cheese με ελληνικά τυριά και φυστίκια Αιγίνης, φιλέτο κοτόπουλο με γιαούρτι και κάρι, μελωμένο πρασόρυζο με τραχανά αντί για ρύζι, αφράτα μοσχαρίσια μπιφτέκια, γίγαντες πλακί, αχνιστή ψαρόσουπα, κυριακάτικο κοτόπουλο με κρεμμυδάκια και λιαστά βερίκοκα και το πιο πληθωρικό στρούντελ με μήλα.

Δευτέρα – Mac ’n’ cheese αλλιώς, με φυστίκια Αιγίνης και μορταδέλα

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με ένα λαχταριστό και εύκολο πιάτο. Μac ’n’ cheese λίγο διαφορετικά από τα γνωστά αμερικάνικα και σίγουρα νοστιμότερα, αφού συνδυάζουν τρία τυριά –ώριμο τσένταρ, φέτα και παρμεζάνα–, μορταδέλα και φυστίκι Αιγίνης. Με τέτοιο φαγητό θα πάει καλά όλη εβδομάδα! Συνοδεύουμε με τραγανή καροτοσαλάτα με πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμαδάκια.

Τρίτη – Φιλέτο κοτόπουλου με γιαούρτι, κάρι και φουντούκια

Μα τι ωραίο, αρωματικό, ζουμερό κοτόπουλο είναι αυτό! Έχει φουντούκια, γιαούρτι, κάρι και λίγο κρασί και ξαφνιάζει με την απίθανα γεμάτη γεύση του. Επίσης, είναι και εύκολο και γρήγορο, που είναι πάντα ζητούμενο τις σχεδόν πάντα φορτωμένες καθημερινές. Το συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα με λαδόξιδο, ζεστές φέτες προζυμένιου ψωμιού και ένα αφράτο ρύζι εμπλουτισμένο με σταφίδες.

Τετάρτη – «Πρασόρυζο» κοκκινιστό με τραχανά

Τώρα που τα πράσα είναι στην εποχή τους, βρίσκουμε την ευκαιρία να τα μαγειρέψουμε ποικιλοτρόπως. Ετοιμάζουμε ένα ιδιαίτερο «πρασόρυζο» με τραχανά αντί για ρύζι, ντομάτα και μπόλικο άνηθο. Είναι απίθανα νόστιμο και το σερβίρουμε παρέα με μια σαλάτα με ανάμεικτες πρασινάδες και καρύδια, ζεστό προζυμένιο ψωμί και πικάντικη βαρελίσια φέτα.

Πέμπτη – Μπιφτέκια αφράτα χωρίς ψωμί

Μπορεί να μην έχουν ψωμί αυτά τα μπίφτέκια, έχουν όμως ένα μυστικό, φερμένο από την Ανατολική Θράκη, για να γίνουν ζουμερά και αφράτα, τη μαγειρική σόδα, λίγο γιαούρτι στο μείγμα του κιμά και μπόλικα μυρωδικά. Η γεύση τους είναι ρωμαλέα και πυκνή. Τα συνοδεύουμε με ένα δροσερό τζατζίκι, μια πατατοσαλάτα με ελιές θρούμπες και σταρένια παξιμάδια.

Παρασκευή – Γίγαντες λευκοί πλακί

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε μια συνταγή για γίγαντες πλακί. Δεν έχουν ντομάτα, έχουν όμως λεμόνι, ελιές, μυρωδικά και τα τελευταία κολοκυθάκια και πιπεριές της εποχής. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό γεμάτο αρώματα, με τέλεια γεύση. Δεν ξεχνάμε να προγραμματίσουμε το απαραίτητο μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ. Τους συνοδεύουμε με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και θρυμματισμένη ξινομυζήθρα, ζεστές φέτες προζυμένιου ψωμιού και ελιές Καλαμών.

Σάββατο – Ψαρόσουπα με βραστόψαρα, μύδια και μαραθόριζα

Την ημέρα που συνήθως μαγειρεύουμε ψάρι, ετοιμάζουμε μια πλούσια αχνιστή ψαρόσουπα, ιδανική για τις δροσερές ημέρες του φθινοπώρου. Προμηθευόμαστε βραστόψαρα, που είναι τώρα στα καλύτερά τους, και τα βράζουμε μαζί με μύδια, λίγες γαρίδες, μαραθόριζα, καρότα, σέλερι και λευκό ξηρό κρασί. Συνοδεύουμε με μια πλούσια πατατοσαλάτα με ελιές, κρίταμο και ελαιόλαδο και ζεστό, πολύσπορο ψωμί.

Κυριακή – Κοτόπουλο με κρεμμυδάκια και λιαστά βερίκοκα, μια συνταγή της Εύης Βουτσινά

Το κυριακάτικο τραπέζι μας αξίζει μια παραπάνω φροντίδα, οπότε το κοτόπουλο αυτό με τα μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο και τα ξερά βερίκοκα, είναι ό,τι πρέπει. Η αείμνηστη Εύη Βουτσινά μάς μαθαίνει έναν πρωτότυπο τρόπο ροδίσματος του κοτόπουλου, που δίνει στο φαγητό μια ιδιαίτερη βαθιά γεύση. Το κόκκινο κρασί και το πετιμέζι ή το μέλι της συνταγής δίνουν ένα απίθανα αρωματικό χαρακτήρα στο κοτόπουλο και μια υπέροχα μελωμένη σάλτσα. Το συνοδεύουμε με μια πλούσια σαλάτα με κόκκινο λάχανο, καρότα και ξηρούς καρπούς, ζεστό προζυμένιο ψωμί και φέτες βουτυράτης γραβιέρας.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Στρούντελ με μήλα και σπιτικό φύλλο

Αυτό το πληθωρικό στρούντελ με πλούσια γέμιση μήλων και σπιτικό εύκολο φύλλο είναι τέλειο μετά από κάθε γεύμα. Απολαύστε το λοιπόν ως επιδόρπιο αλλά και μαζί με το αγαπημένο σας ρόφημα, το τσάι ή τον καφέ σας. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε κάθε κομμάτι με μια κουταλιά χτυπημένη φρέσκια σαντιγί άγλυκη ή με λίγη κρέμα γάλακτος που θα ρίξουμε σαν σος από πάνω.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT