Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού σε κομμάτια

Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού σε κομμάτια

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι αλλά με ολόκληρα ζουμερά, καραμελωμένα κομμάτια και όχι μόνο με τη φλούδα. Το διατηρούμε σε βάζο και κλείνουμε για όλον τον χρόνο τη γεύση και το άρωμα του αγαπημένου εσπεριδοειδούς.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι αλλά με ολόκληρα ζουμερά, καραμελωμένα κομμάτια και όχι μόνο με τη φλούδα. Το διατηρούμε σε βάζο και κλείνουμε για όλον τον χρόνο τη γεύση και το άρωμα του αγαπημένου εσπεριδοειδούς.

120 συνταγές διατήρησης και συντήρησης θα βρείτε στον Γαστρονόμου Οκτωβρίου. Ένα συλλεκτικό τεύχος για το «κελάρι» του Φθινοπώρου, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.

Υλικά

Μερίδες: για 1 βάζο 1 lt

  •  2 κιλά γερά, ώριμα πορτοκάλια, μέτριου μεγέθους
  •  300 ml νερό
  •  900 γρ. ζάχαρη
  •  50 ml χυμός λεμονιού
  •  1 κλωνάρι αρμπαρόριζα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού σε κομμάτια βάζουμε να βράσει άφθονο νερό (όχι το μετρημένο) σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα πορτοκάλια, ολόκληρα, και βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ξανά ο βρασμός.
  3. Παράλληλα, σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε και πάλι να βράσει άφθονο νερό.
  4. Γεμίζουμε μια λεκάνη με πολύ κρύο νερό και παγάκια και την έχουμε κοντά μας.
  5. Μόλις περάσουν τα 7 λεπτά του βρασμού των πορτοκαλιών, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στη λεκάνη με το παγωμένο νερό.
  6. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά και τα ρίχνουμε στη δεύτερη κατσαρόλα όπου κοχλάζει νερό. Τα βράζουμε για άλλα 7 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ξανά ο βρασμός) και με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε ξανά στη λεκάνη με το παγωμένο νερό (αν χρειαστεί, το ανανεώνουμε και προσθέτουμε νέα παγάκια).
  7. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε πετσέτες. Τα αφήνουμε για 1 ώρα, να στεγνώσουν. Το νερό του βρασμού, αφού κρυώσει, το κρατάμε για να ποτίσουμε τα λουλούδια μας.
  8. Κόβουμε κάθε πορτοκάλι στα τέσσερα (ή σε μικρότερα κομμάτια, αναλόγως του τι μας αρέσει). Με ένα τσιμπιδάκι τραβάμε και αφαιρούμε τις ορατές λευκές μεμβράνες από κάθε κομμάτι και τα κουκούτσια, προσέχοντας να μη διαλύσουμε τα κομμάτια.
  9. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το μετρημένο νερό (300 ml) και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει.
  10. Προσθέτουμε τα κομμένα πορτοκάλια και βράζουμε για 15 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για 1 βράδυ, για να βγάλουν τα πορτοκάλια τον χυμό τους μέσα στο σιρόπι.
  11. Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κομμάτια των πορτοκαλιών και τα αφήνουμε σε μπολ.
  12. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μόνο του για μερικά λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά – ανάλογα με το πόσο ζουμερά είναι τα πορτο- κάλια και πόσο χυμό άφησαν στο σιρόπι, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος βρασμού.
  13. Για να δούμε αν το σιρόπι είναι έτοιμο, στάζουμε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και φυσάμε να κρυώσει γρήγορα – θα πρέπει να μην τρέχει σαν νερό, αλλά να στέκεται και να δημιουργεί έναν διάφανο κόμπο.
  14. Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα πορτοκάλια, μαζί με την αρμπαρόριζα και τον χυμό λεμονιού, και βράζουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
  15. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το καυτό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, φροντίζοντας τα κομμάτια του πορτοκαλιού να είναι καλυμμένα με το σιρόπι ‒ τα πιέζουμε ελαφρά αν χρειαστεί.
  16. Κλείνουμε τα βάζα καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως. Τα φυλάμε σε σκοτεινό ντουλάπι, μακριά από πηγές θερμότητας και φωτός.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT