20′ προετοιμασία
40′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 8-10
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
2 αυγά
100 γρ. καστανή ανοιχτή ζάχαρη
100 γρ. καστανή σκούρα ζάχαρη
75 γρ. ταχίνι
300 γρ. μπανάνες
3 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο (αν προτιμάμε, μπορούμε να βάλουμε κανέλα)
1 τσιμπιά αλάτι
λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κέικ μπανάνας με ταχίνι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C (με αέρα) ή στους 180°C με αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με μήκος 20 εκ.
- Σε ένα άλλο μπολ (ή σε έναν πολυκόφτη) πολτοποιούμε τις μπανάνες μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και τις προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το τζίντζερ και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.