Κότα με ρύζι στον φούρνο

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα φουρνιστά της ηπειρώτικης κουζίνας. Η κότα μετά τον βρασμό της κομματιάζεται σε μερίδες και μπαίνει πάνω στο ρύζι, για να ψηθεί και να ροδίσει ωραία η πετσούλα της.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

15′ προετοιμασία

2 ώρες και 10′ ψήσιμο

Σύνολο: 2 ώρες και 25′

Υλικά

Μερίδες: 8
 1 όρνιθα βάρους περίπου 2.500 γρ.
 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
 1 καρότο, κομμένο στα τρία
 1 κλωνάρι σέλερι, χοντροκομμένο
 2 φύλλα δάφνης
 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
 1 κιλό ρύζι γλασέ
 60 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 γιαούρτι πρόβειο, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τη κότα με ρύζι, ξεκινάμε πλένοντας καλά την όρνιθα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα μεγάλη και βαθιά.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τη δάφνη και το σκόρδο και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να σκεπάσει το πουλερικό τουλάχιστον κατά 5-6 εκ.
     
  3. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά, μέχρι το νερό να πάρει βράση.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα (δεν την κλείνουμε εντελώς, γιατί θα μυρίσει ο ζωμός) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι η όρνιθα να μαλακώσει καλά. Αν χρειάζεται, στη διάρκεια του μαγειρέματος συμπληρώνουμε καυτό νερό, ώστε τα υλικά να είναι πάντα καλυμμένα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε την όρνιθα και τα λαχανικά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
  6. Σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ. Θα πρέπει να είναι 2 λίτρα, διαφορετικά συμπληρώνουμε καυτό νερό.
  7. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ξανθύνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  9. Λαδώνουμε καλά ένα σχετικά ρηχό ταψί με διάμετρο 40 εκ. και στρώνουμε το ρύζι ομοιόμορφα. Κόβουμε την όρνιθα σε μέτρια κομμάτια και τα σκορπίζουμε πάνω στο ρύζι.
  10. Αλατοπιπερώνουμε καλά, περιχύνουμε με τον ζωμό και φουρνίζουμε.
  11. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τον ζωμό και να μελώσει, και τα κομμάτια της όρνιθας να ροδίσουν. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με το πρόβειο γιαούρτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT