Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά

Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά

Η αρτοποιός Φαίδρα Μαυροειδή Σβανά, που φτιάχνει τα εντυπωσιακά ψωμιά του Line, μας υποδέχτηκε στο σπίτι της, μας διηγήθηκε πώς το προζύμι της άλλαξε τη ζωή και ετοίμασε, μεταξύ άλλων, ψωμί με κολοκύθα σε σχήμα κολοκύθας!

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν η κουζίνα έχει δύο φούρνους, τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά… Φτάνοντας στο σπίτι της Φαίδρας, και οι δύο είναι αναμμένοι. Το δωμάτιο μυρίζει φρεσκοψημένο ψωμί και καραμέλα. Όσο ο Ευτύχης, ο σκύλος της, κάνει διερευνητικά πέρα δώθε, ο Τσίκο, ο γάτος που μπήκε πριν από λίγα χρόνια στην οικογένεια, αδιαφορεί επιδεικτικά. Δεν είναι το μόνο φρέσκο μέλος της οικογένειάς της όμως. Ο τετράχρονος γιος της θα επιστρέψει σε λίγες ώρες από το προνήπιο. Την ίδια ακριβώς ηλικία έχει και ο «Τζίμης το προζύμι», που με τον τρόπο του άλλαξε τη ζωή της.

Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-1 Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-2

Παρόλο που το φαγητό ήταν πάντα ανάμεσα στα ενδιαφέροντα της Φαίδρας, η ίδια δεν σκέφτηκε να το κάνει επάγγελμα, μέχρι που μια σειρά συγκυριών την έκαναν να δει αλλιώς τα πράγματα. «Η γιαγιά μου, που με κρατούσε πολλές ώρες όταν ήμουν μικρή, είναι φανταστική μαγείρισσα. Έχω ακόμη συνταγές της και τις χρησιμοποιώ, όπως η γλυκιά κολοκυθόπιτα με καρύδια, σταφίδες και σπιτικό φύλλο ή οι πέτουλες (μικρά τηγανόψωμα). Το αγαπημένο μου φαγητό που έκανε ήταν οι τηγανητές πατάτες και μελιτζάνες με πυκνή, σκορδάτη σάλτσα ντομάτας με λίγη κανέλα», θυμάται.

Όταν η Φαίδρα γνώρισε τον Τζίμη
Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-3 Όταν η Φαίδρα γνώρισε τον Τζίμη

«Εγώ αρχικά σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά δεν μου άρεσε η σχολή και τελικά ξεκίνησα να εργάζομαι ως bartender», λέει. Όταν αργότερα το παιδί ήρθε στη ζωή της Φαίδρας και του (επίσης bartender) συντρόφου της, οι δυο τους άρχισαν να σκέφτονται πως κάτι έπρεπε να διαφοροποιηθεί στην καθημερινότητά τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον νέο τους ρόλο. Και έπειτα ήρθε η καραντίνα και άλλαξαν όλα. Ως νέα μητέρα, η Φαίδρα περνούσε ήδη πολλές ώρες στο σπίτι, αλλά η καραντίνα έκανε πιο δύσκολη την κατάσταση. «Μέχρι τότε ήμουν τελείως διαφορετικά μαθημένη», εξηγεί.

Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-4 Όταν η Φαίδρα γνώρισε τον Τζίμη
Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-5 Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-6

Στον πάγκο πίσω από τον οποίο μαγειρεύει σήμερα είναι τοποθετημένα δύο πανέμορφα προζυμένια ψωμιά, σαν στολίδια, που μοιάζουν με κολοκύθες. Η γνωριμία της με τον κόσμο του ψωμιού και των ζυμώσεων ξεκίνησε, όπως για πολύ ακόμα κόσμο, εκείνη την πιεσμένη περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού. «Ήταν μεγάλη διαφυγή για μένα, για να μπορέσω να κρατήσω μέσα μου μια ισορροπία», εξηγεί, μιλώντας για τα πειράματα που ξεκίνησε να κάνει τότε στην κουζίνα της. «Άρχισα να φτιάχνω ψωμί για τον μικρό και, όταν ανακάλυψα το προζύμι, κόλλησα ακόμα περισσότερο. Τον κρατούσα και ταυτόχρονα διάβαζα στο κινητό και μάθαινα ό,τι μπορούσα από το Youtube και το Instagram. Διάβαζα το βράδυ και κάθε πρωί έφτιαχνα κι άλλο ψωμί. Πήραμε, και εγώ και ο Φώντας, ο σύντροφός μου, από ένα δεκάκιλο ο καθένας, αλλά μάλλον άξιζε τον κόπο», λέει η ίδια.

Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-7
Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-8 Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-9

Όσο ο καιρός περνούσε, η αυτοδίδακτη Φαίδρα έφτιαχνε όλο και καλύτερα ψωμιά. Σε λίγο βρέθηκε να πουλάει τα καρβέλια που έψηνε στο σπίτι μέσω ενός συνοικιακού παντοπωλείου. Αργότερα, όταν οι –γνώριμοι από τη θητεία της στο bartending– δημιουργοί του πετραλωνίτικου Line μοιράστηκαν μαζί της τα σχέδιά τους για το άνοιγμα του μαγαζιού, η ίδια ξεκίνησε να δουλεύει, όχι πια πίσω από την μπάρα, αλλά στην κουζίνα του βραβευμένου μπαρ-εστιατορίου. Τα προζυμένια ψωμιά της Φαίδρας είναι σήμερα ένα από τα highlight του μενού. Στο Line κατά καιρούς έχουμε δοκιμάσει ψωμί με κεφίρ (με γεύση σαν τυρόπιτα κουρού) και πράσινο σπανακόψωμο με νερό σπανακιού, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι. «Οι ζυμώσεις είναι η μεγάλη μου αγάπη», λέει η Φαιδρα που, εκτός από τον Τζίμη (και άλλα προζύμια), έχει το δικό της κεφίρ, σπιτικές πίκλες, βάζα με κομπούτσα και άλλα, με φλούδες και κοτσάνια, που με λίγη καλή θέληση θα μετατραπούν σε σπιτικά ξίδια. Με υπομονή και φροντίδα, όλα γίνονται πιο νόστιμα.

Δείτε εδώ 3 φθινοπωρινές συνταγές που μας έδωσε η Φαίδρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή

Όταν η κουζίνα έχει δύο φούρνους, τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά… Φτάνοντας στο σπίτι της Φαίδρας, και οι δύο είναι αναμμένοι. Το δωμάτιο μυρίζει φρεσκοψημένο ψωμί και καραμέλα. Όσο ο Ευτύχης, ο σκύλος της, κάνει διερευνητικά πέρα δώθε, ο Τσίκο, ο γάτος που μπήκε πριν από λίγα χρόνια στην οικογένεια, αδιαφορεί επιδεικτικά. Δεν είναι το μόνο φρέσκο μέλος της οικογένειάς της όμως. Ο τετράχρονος γιος της θα επιστρέψει σε λίγες ώρες από το προνήπιο. Την ίδια ακριβώς ηλικία έχει και ο «Τζίμης το προζύμι», που με τον τρόπο του άλλαξε τη ζωή της.

Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-1 Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-2

Παρόλο που το φαγητό ήταν πάντα ανάμεσα στα ενδιαφέροντα της Φαίδρας, η ίδια δεν σκέφτηκε να το κάνει επάγγελμα, μέχρι που μια σειρά συγκυριών την έκαναν να δει αλλιώς τα πράγματα. «Η γιαγιά μου, που με κρατούσε πολλές ώρες όταν ήμουν μικρή, είναι φανταστική μαγείρισσα. Έχω ακόμη συνταγές της και τις χρησιμοποιώ, όπως η γλυκιά κολοκυθόπιτα με καρύδια, σταφίδες και σπιτικό φύλλο ή οι πέτουλες (μικρά τηγανόψωμα). Το αγαπημένο μου φαγητό που έκανε ήταν οι τηγανητές πατάτες και μελιτζάνες με πυκνή, σκορδάτη σάλτσα ντομάτας με λίγη κανέλα», θυμάται.

Όταν η Φαίδρα γνώρισε τον Τζίμη
Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-3 Όταν η Φαίδρα γνώρισε τον Τζίμη

«Εγώ αρχικά σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά δεν μου άρεσε η σχολή και τελικά ξεκίνησα να εργάζομαι ως bartender», λέει. Όταν αργότερα το παιδί ήρθε στη ζωή της Φαίδρας και του (επίσης bartender) συντρόφου της, οι δυο τους άρχισαν να σκέφτονται πως κάτι έπρεπε να διαφοροποιηθεί στην καθημερινότητά τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον νέο τους ρόλο. Και έπειτα ήρθε η καραντίνα και άλλαξαν όλα. Ως νέα μητέρα, η Φαίδρα περνούσε ήδη πολλές ώρες στο σπίτι, αλλά η καραντίνα έκανε πιο δύσκολη την κατάσταση. «Μέχρι τότε ήμουν τελείως διαφορετικά μαθημένη», εξηγεί.

Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-4 Όταν η Φαίδρα γνώρισε τον Τζίμη
Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-5 Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-6

Στον πάγκο πίσω από τον οποίο μαγειρεύει σήμερα είναι τοποθετημένα δύο πανέμορφα προζυμένια ψωμιά, σαν στολίδια, που μοιάζουν με κολοκύθες. Η γνωριμία της με τον κόσμο του ψωμιού και των ζυμώσεων ξεκίνησε, όπως για πολύ ακόμα κόσμο, εκείνη την πιεσμένη περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού. «Ήταν μεγάλη διαφυγή για μένα, για να μπορέσω να κρατήσω μέσα μου μια ισορροπία», εξηγεί, μιλώντας για τα πειράματα που ξεκίνησε να κάνει τότε στην κουζίνα της. «Άρχισα να φτιάχνω ψωμί για τον μικρό και, όταν ανακάλυψα το προζύμι, κόλλησα ακόμα περισσότερο. Τον κρατούσα και ταυτόχρονα διάβαζα στο κινητό και μάθαινα ό,τι μπορούσα από το Youtube και το Instagram. Διάβαζα το βράδυ και κάθε πρωί έφτιαχνα κι άλλο ψωμί. Πήραμε, και εγώ και ο Φώντας, ο σύντροφός μου, από ένα δεκάκιλο ο καθένας, αλλά μάλλον άξιζε τον κόπο», λέει η ίδια.

Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-7
Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-8 Στην κουζίνα της Φαίδρας φτιάξαμε ψωμί-κολοκύθα και φθινοπωρινά γλυκά-9

Όσο ο καιρός περνούσε, η αυτοδίδακτη Φαίδρα έφτιαχνε όλο και καλύτερα ψωμιά. Σε λίγο βρέθηκε να πουλάει τα καρβέλια που έψηνε στο σπίτι μέσω ενός συνοικιακού παντοπωλείου. Αργότερα, όταν οι –γνώριμοι από τη θητεία της στο bartending– δημιουργοί του πετραλωνίτικου Line μοιράστηκαν μαζί της τα σχέδιά τους για το άνοιγμα του μαγαζιού, η ίδια ξεκίνησε να δουλεύει, όχι πια πίσω από την μπάρα, αλλά στην κουζίνα του βραβευμένου μπαρ-εστιατορίου. Τα προζυμένια ψωμιά της Φαίδρας είναι σήμερα ένα από τα highlight του μενού. Στο Line κατά καιρούς έχουμε δοκιμάσει ψωμί με κεφίρ (με γεύση σαν τυρόπιτα κουρού) και πράσινο σπανακόψωμο με νερό σπανακιού, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι. «Οι ζυμώσεις είναι η μεγάλη μου αγάπη», λέει η Φαιδρα που, εκτός από τον Τζίμη (και άλλα προζύμια), έχει το δικό της κεφίρ, σπιτικές πίκλες, βάζα με κομπούτσα και άλλα, με φλούδες και κοτσάνια, που με λίγη καλή θέληση θα μετατραπούν σε σπιτικά ξίδια. Με υπομονή και φροντίδα, όλα γίνονται πιο νόστιμα.

Δείτε εδώ 3 φθινοπωρινές συνταγές που μας έδωσε η Φαίδρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT