Το μενού της εβδομάδας: από «σνίτσελ» κουνουπίδι μέχρι πιλάφι με αρνάκι στον φούρνο

Το μενού της εβδομάδας: από «σνίτσελ» κουνουπίδι μέχρι πιλάφι με αρνάκι στον φούρνο

Ένα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχουμε όλον τον χρόνο να προμηθευτούμε τα υλικά μας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και γλυκό. Γιατί πάντοτε χρειάζεται ένα γλυκό.

Την εβδομάδα 21– 27/10 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: ντοματένιες ταλιατέλες, ποτ πάι με κοτόπουλο και μανιτάρια, απίθανο «σνίτσελ» κουνουπιδιού, ζουμερά γιουβαρλάκια, μερακλίδικους γίγαντες, την πιο νόστιμη ψαρόσουπα που έχουμε δοκιμάσει και ένα κυριακάτικο αρνάκι με πιλάφι στο φούρνο. Στον τομέα «γλυκό», το λιχούδικο κέικ με κολοκύθα, μπαχαρικά και γλάσο σοκολάτας θα μας καλύψει για όλη την εβδομάδα.

Δευτέρα – Μακαρονάδα με ολίγη πανσέτα και ρίγανη

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με ένα λαχταριστό και εύκολο πιάτο. Λαχταριστές ταλιατέλες με μπόλικη τριμμένη μυζήθρα και μια εύκολη σάλτσα ντομάτας με λίγη πανσέτα για την επιπλέον νοστιμιά. Συνοδεύουμε με καροτοσαλάτα με κελυφωτά φυστίκια, πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμαδάκια.

Τρίτη – Pot pie με μανιτάρια, σπανάκι, κοτόπουλο

Τετάρτη – «Σνίτσελ» κουνουπίδι

Το κουνουπίδι όπως δεν το έχετε ξαναφάει. Θα το λατρέψουν ακόμα και οι φανατικοί αρνητές του. Τραγανό πανάρισμα με παρμεζάνα, σουσάμι και μαυροκούκι και οι φέτες κουνουπιδιού γίνονται ονειρεμένες σαν «σνίτσελ». Ιδανικό συνοδευτικό του, μια ζεστή λαχανοσαλάτα ή ένας αφράτος πουρές πατάτας.

Πέμπτη – Γιουβαρλάκια κλασικά

Ετοιμάζουμε γιουβαρλάκια, ένα από τα πιο αγαπημένα, οικογενειακά φαγητά, ίσως το απόλυτο ελληνικό comfort food. Η συνταγή είναι κλασική, με μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι γλασέ και ωραία δεμένο αυγολέμονο. Τα συνοδεύουμε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα, ζεστό προζυμένιο ψωμί και φέτες πικάντικης βαρελίσιας φέτας. Στα ποτήρια μας, ένα Σαββατιανό αρετσίνωτο.

Παρασκευή – Μελωμένοι γίγαντες στον φούρνο με παστουρμά

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε μια μυρωδάτη συνταγή με γίγαντες. Με μια ιδιαίτερη προσθήκη, προαιρετική βέβαια άλλα άκρως επιθυμητή: μεζεκλίδικο παστουρμά! Τους συνοδεύουμε με ελιές της αρεσκείας μας, τουρσιά και ζεστό προζυμένιο ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη.

Σάββατο – Η ψαρόσουπα του χειμώνα

Την Κυριακή στις 04:00 τα ξημερώματα αλλάζει η ώρα, γεγονός που σηματοδοτεί και επίσημα την έλευση του χειμώνα. Για αυτό και εμείς το Σάββατο, που συνήθως μαγειρεύουμε ψάρι, ετοιμάζουμε την καλύτερη ψαρόσουπα του χειμώνα! Νόστιμα βραστόψαρα, άλλα λαχανικά για τον ζωμό, άλλα για φάγωμα, ποικιλία μυρωδικών και ένα ολόκληρο μπουκάλι κρασί έχει αυτή η σούπα, και είναι απολαυστική. Τα παραπανίσια βραστά λαχανικά τα κάνουμε μια ωραία σαλάτα με λαδολέμονο και συνοδεύουμε με μαύρες θρούμπες ελιές και φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Κυριακή – Πιλάφι με αρνάκι και πιπεριές Φλωρίνης στον φούρνο

Μην ξεχαστείτε! Στις 04:00 τα ξημερώματα γυρνάμε πίσω τα ρολόγια, προκειμένου να δείξουν 03:00 και να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα. Έτσι, έχουμε μια έξτρα ώρα για να επιμεληθούμε το κυριακάτικο τραπέζι, που αξίζει μια παραπάνω φροντίδα. Ετοιμάζουμε ένα πλούσιο και μυρωδάτο πιλάφι μαγειρεμένο με αρνάκι στον φούρνο και το συνοδεύουμε με μια πλούσια σαλάτα με λευκό και κόκκινο λάχανο, τριμμένα καρότα και ξηρούς καρπούς, και κρίθινα παξιμαδάκια.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Κέικ με κολοκύθα, μπαχαρικά και σοκολατένιο γλάσο

Ζουμερό και εντυπωσιακό, αυτό το φθινοπωρινό κέικ με την εποχική κολοκύθα και τα γλυκά μπαχαρικά απογειώνεται με την προσθήκη γλάσου σοκολάτας! Απολαύστε το λοιπόν κάθε πρωί με τον καφέ ή το γάλα σας, αλλά και όποια άλλη στιγμή μέσα στη μέρα θέλετε κάτι γλυκό

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT