Τα σαλιγκάρια γιαχνί είναι ένα πιάτο που φέρνει τη γεύση της παράδοσης στο τραπέζι μας. Μαγειρεμένα σε μια πλούσια σάλτσα με ντομάτα, κρεμμύδι και μπαχαρικά, συνδυάζουν την απλότητα και τη νοστιμιά σε κάθε μπουκιά.
20′ προετοιμασία, 1 ώρα μαγείρεμα, 2 ημέρες αναμονή, Σύνολο: 2 ημέρες και 1 ώρα και 20′
Υλικά
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα σαλιγκάρια γιαχνί βάζουμε τα σαλιγκάρια με μια χούφτα αλεύρι σε μια σακούλα και την κλείνουμε για να μη φύγουν.
- Κάνουμε μερικές τρύπες με βελόνα στη σακούλα για να παίρνουν αέρα.
- Τα αφήνουμε εκεί δύο μέρες, για να καθαρίσουν.
- Μετά τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τα βάζουμε να βράσουν.
- Καθώς ζεσταίνεται το νερό, τα σαλιγκάρια βγαίνουν από τα κελύφη τους.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι, ξαφρίζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 4 – 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και πετάμε τα κελύφη.
- Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τότε τα δαφνόφυλλα, αλατοπίπερο και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό.
- Βάζουμε και τα σαλιγκάρια και βραστό νερό όσο να τα καλύπτει.
- Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μείνουν με τη σάλτσα τους.
- Σερβίρουμε τα σαλιγκάρια γιαχνί με ρύζι ή πλιγούρι – πιλάφι και συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα.
Πηγή: gastronomos.gr