1 ώρα προετοιμασία
30′ τηγάνισμα
1 ώρα και 20′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50′
Υλικά
Τεμάχια: 10 ατομικές πίτες
Για τα φύλλα
500 γρ. χαρουπάλευρο
50 ml νερό
170 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
1 αυγό
50 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
30 ml ελαιόλαδο
4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας πολτός μάραθου *
1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο, στεγνό και χοντροκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 τμχ. γροθοτυράκι Σύρου, τριμμένο (τυρί από 100% αγελαδινό γάλα, έντονα πικάντικο, σε μικρά στρογγυλά κεφαλάκια των 250 γρ. που θυμίζουν γροθιές (στα μεγάλα ΑΒ και σε τυροπωλεία και μπακάλικα)– εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε άλλο σκληρό, πικάντικο τυρί)
Διαδικασία
Φύλλα
- Για να φτιάξουμε μαραθόπιτες στο τηγάνι σε φύλλο από χαρουπάλευρο, αρχικά ζυμώνουμε τα υλικά στο μίξερ με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Γέμιση
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον πολτό μάραθου και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Τραβάμε από τη φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει για 15-20 λεπτά.
Μαραθόπιτες
- Στο μεταξύ, χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
- Τα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε λεπτά φύλλα.
- Με οδηγό ένα πιάτο διαμέτρου 20 εκ. κόβουμε με μαχαίρι το κάθε φύλλο σε δίσκο.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει.
- Ψήνουμε τα φύλλα ένα ένα, για 1 λεπτό από κάθε πλευρά (θα πρέπει να παραμείνουν μαλακά και ευλύγιστα).
- Παίρνουμε ένα ζεστό φύλλο, βάζουμε στη μισή επιφάνεια 3-4 κουτ. σούπας γέμιση και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
- Διπλώνουμε το φύλλο να σκεπάσει τη γέμιση, φτιάχνοντας μισοφέγγαρο.
- Βρέχουμε τις άκρες του φύλλου και τις πιέζουμε, για να κολλήσουν όσο γίνεται.
- Ζεσταίνουμε ξανά το τηγάνι, σκέτο.
- Βάζουμε κάθε μισοφέγγαρο για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα για να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρουμε τις μαραθόπιτες ζεστές και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τριμμένο τυρί.
Μυστικά
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.