Μαραθόπιτες στο τηγάνι σε φύλλο από χαρουπάλευρο

Μαραθόπιτες στο τηγάνι σε φύλλο από χαρουπάλευρο

Τη σπανακόπιτα στη Σύρα την καρύκευαν με φρέσκο μάραθο. Με τα χρόνια έγινε ένα από τα πιο τυπικά φαγητά του νησιού. Ο Λεονάρδος Ρούσσος, σεφ και ιδιοκτήτης της ταβέρνας Λιλής, άνοιξε φύλλο από χαρουπάλευρο κι ένωσε τη μυστήρια γλύκα του χαρουπιού με την ευωδιαστή γέμιση.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1 ώρα προετοιμασία

30′ τηγάνισμα

1 ώρα και 20′ αναμονή

Σύνολο: 2 ώρες και 50′

Υλικά

Τεμάχια: 10 ατομικές πίτες
Για τα φύλλα
 500 γρ. χαρουπάλευρο
 50 ml νερό
 170 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
 1 αυγό
 50 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
 30 ml ελαιόλαδο
 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
 3 κουτ. σούπας πολτός μάραθου *
 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο, στεγνό και χοντροκομμένο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 2 τμχ. γροθοτυράκι Σύρου, τριμμένο (τυρί από 100% αγελαδινό γάλα, έντονα πικάντικο, σε μικρά στρογγυλά κεφαλάκια των 250 γρ. που θυμίζουν γροθιές (στα μεγάλα ΑΒ και σε τυροπωλεία και μπακάλικα)– εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε άλλο σκληρό, πικάντικο τυρί)

Διαδικασία

Φύλλα

  1. Για να φτιάξουμε μαραθόπιτες στο τηγάνι σε φύλλο από χαρουπάλευρο, αρχικά ζυμώνουμε τα υλικά στο μίξερ με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία.
  2. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
     

Γέμιση

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
  2. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε τον πολτό μάραθου και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  5. Τραβάμε από τη φωτιά.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει για 15-20 λεπτά.

Μαραθόπιτες

  1. Στο μεταξύ, χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
  2. Τα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε λεπτά φύλλα.
  3. Με οδηγό ένα πιάτο διαμέτρου 20 εκ. κόβουμε με μαχαίρι το κάθε φύλλο σε δίσκο.
  4. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει.
  5. Ψήνουμε τα φύλλα ένα ένα, για 1 λεπτό από κάθε πλευρά (θα πρέπει να παραμείνουν μαλακά και ευλύγιστα).
  6. Παίρνουμε ένα ζεστό φύλλο, βάζουμε στη μισή επιφάνεια 3-4 κουτ. σούπας γέμιση και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
  7. Διπλώνουμε το φύλλο να σκεπάσει τη γέμιση, φτιάχνοντας μισοφέγγαρο.
  8. Βρέχουμε τις άκρες του φύλλου και τις πιέζουμε, για να κολλήσουν όσο γίνεται.
  9. Ζεσταίνουμε ξανά το τηγάνι, σκέτο.
  10. Βάζουμε κάθε μισοφέγγαρο για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα για να λιώσει το τυρί.
  11. Σερβίρουμε τις μαραθόπιτες ζεστές και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τριμμένο τυρί.

Μυστικά

*Πολτός μάραθου: Σε νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε 1 μάτσο φρέσκο μάραθο για 20 δευτερόλεπτα. Τον στεγνώνουμε και τον χτυπάμε στο μούλτι με 1/2 κουταλάκι αλάτι, 5 ml ελαιόλαδο και 5 ml χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT