20′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τους κεφτέδες
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, χοντροτριμμένο
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα τυριού
40 γρ. βούτυρο αγελάδας
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. σούπας γαλοτύρι ηπειρώτικο
250 ml φρέσκο γάλα
1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κεφτέδες
- Για να φτιάξουμε μοσχαρίσιους κεφτέδες με καρότο και σάλτσα τυριού, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Πλάθουμε τους κεφτέδες σχετικά μεγάλους, τους απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Σάλτσα τυριού
- Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτούτσικη κρέμα.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε αλατοπίπερο, το τυρί, τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν.
- Σερβίρουμε τους κεφτέδες στα πιάτα, τους περιχύνουμε με όση από τη σάλτσα θέλουμε και συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.