30′ προετοιμασία
1 ώρα και 15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45′
Υλικά
Τεμάχια: για στρογγυλό ταψί διαμ. 26 εκ.
1.400 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε κύβους 2 εκ.
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
400 γρ. ξινομυζήθρα
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
50 ml ελαιόλαδο
150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
12 φύλλα κρούστας (1 πακέτο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε στριφτή κολοκυθόπιτα με ξινομυζήθρα και δυόσμο, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με την κολοκύθα για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε το τυρί, το αυγό, τον δυόσμο, το σιμιγδάλι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε το ταψί.
- Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας.
- Έπειτα, το βουτυρώνουμε και απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς του πλευράς 3-4 κουτ. σούπας από τη γέμιση, αφήνοντας ένα μικρό κενό δεξιά και αριστερά για να μη διαφύγει η γέμιση.
- Τυλίγουμε σε ρολό και βάζουμε στο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, σχηματίζοντας στο ταψί έναν κοχλία.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε με λίγο νερό (1-2 κουτ. σούπας).
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.