Απίθανο ημίγλυκο ψωμί χωρίς γλουτένη με ρυζάλευρο και ταπιόκα

Απίθανο ημίγλυκο ψωμί χωρίς γλουτένη με ρυζάλευρο και ταπιόκα

Ένα αφράτο και νόστιμο ψωμί, ιδανικό για πρωινό ή σνακ, μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

20′ προετοιμασία

1 ώρα και 30′ ψήσιμο

Σύνολο: 1 ώρα και 50′

Υλικά

Τεμάχια: για 1 παραλληλόγραμμη φόρμα
 2 φλιτζ. τσαγιού ρυζάλευρο (όχι την παιδική τροφή)
 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι φαγόπυρου (το βρίσκουμε σε μεγάλα παντοπωλεία, ντέλι και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)
 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ταπιόκας (παρασκευάζεται από τη ρίζα του φυτού μανιόκα και χρησιμοποιείται συχνά σαν πηκτικό μέσο για να «δέσει» πουτίγκες, σούπες κ.ά. – το βρίσκουμε σε μεγάλα παντοπωλεία, ντέλι και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)
 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σόργου (το σόργο είναι δημητριακό χωρίς γλουτένη, υψηλής διατροφικής αξίας – το αλεύρι το βρίσκουμε σε μεγάλα παντοπωλεία, ντέλι και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)
 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
 1½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
 1/2 κουτ. γλυκού κόμη ξανθάνης (Φυσικό προϊόν βακτηριακής ζύμωσης της γλυκόζης του καλαμποκιού. Χρησιμοποιείται ως πηκτικός παράγοντας στη ζαχαροπλαστική αλλά και σε σάλτσες. Στο σπιτικό ψωμί χωρίς γλουτένη βελτιώνει τη δομή της ψίχας – το βρίσκουμε σε μεγάλα παντοπωλεία, ντέλι και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)
 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
 250 ml φυτικό «γάλα» καρύδας
 140 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σκεύος
 4 αυγά
 λίγες φλούδες αποξηραμένης ινδικής καρύδας, για το στόλισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε απίθανο ημίγλυκο ψωμί χωρίς γλουτένη με ρυζάλευρο και ταπιόκα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Στη συνέχεια, λαδώνουμε μια μέτρια παραλληλόγραμμη φόρμα
  3. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα άλευρα, μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κόμη ξανθάνης.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το φυτικό «γάλα» καρύδας και το ελαιόλαδο μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
  5. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρων που είχαμε ανακατέψει στο μπολ και ζυμώνουμε με τον γάντζο για τουλάχιστον 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  7. Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, την ισιώνουμε ομοιόμορφα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την αποξηραμένη καρύδα.
  8. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
  9. Ελέγχουμε αν έγινε με ένα καλαμάκι μπαμπού ή ένα μαχαιράκι που το μπήγουμε στο κέντρο της ζύμης. Αν βγει καθαρό, τότε το ψωμί είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνουμε για λίγο ακόμα.
 
 
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT