Γκαλέτ με κολοκύθα, πατάτες και μπέικον

Γκαλέτ με κολοκύθα, πατάτες και μπέικον

Ένα κομμάτι είναι λίγο όταν μιλάμε για αυτή τη νοστιμότατη χειμωνιάτικη γκαλέτ που συνδυάζει κολοκύθα, πατάτες, μπέικον και γραβιέρα.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

35′ προετοιμασία

50′ μαγείρεμα

40′ αναμονή

Σύνολο: 2 ώρες και 5′

Υλικά

Μερίδες: 6
Για τη ζύμη
 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί και ζύμες
 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
 1/2 φλιτζ. τσαγιού πρόβειο βούτυρο, παγωμένο από το ψυγείο, σε κομμάτια
 1 αυγό
 περίπου 4 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό, από το ψυγείο
Για τη γέμιση
 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, σε φέτες πάχους 1 εκ.
 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
 100 γρ. μπέικον σε ενιαίο κομμάτι, κομμένο σε ψιλά καρέ
 2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
 100 ml κρέμα γάλακτος
 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
 200 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε φέτες πάχους 3 εκ.
 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε γκαλέτ με κολοκύθα, πατάτες και μπέικον ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη.
  2. Ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
     
  3. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κομματάκια βουτύρου και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι να κομματιαστεί καλά το βούτυρο και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
  4. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το αυγό με το νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού.
  5. Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη.
  6. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Βράζουμε τις φέτες πατάτας σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, για 15 λεπτά, μέχρι απλώς να μισομαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το μπέικον και το θυμάρι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να ροδίσει λίγο το μπέικον.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ., χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι τελείως στρογγυλό.
  7. Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου ή σε λαμαρίνα.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Απλώνουμε στη ζύμη το μισό μείγμα που ετοιμάσαμε, αφήνοντας περιθώριο 5 εκ. περιμετρικά.
  10. Πάνω στο μείγμα τακτοποιούμε με όμορφο τρόπο εναλλάξ φέτες πατάτας και κολοκύθας.
  11. Αδειάζουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
  12. Φέρνουμε προς τη γέμιση το γυμνό μέρος της ζύμης φτιάχνοντας ένα «άτεχνο» στεφάνι.
  13. Ψήνουμε την γκαλέτ με κολοκύθα, πατάτες και μπέικον για περίπου 30 λεπτά, σε ένα από τα χαμηλά ράφια, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει ωραία η γέμιση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT