Δημήτρης Μιχαηλίδης
Τραγανά φουντούκια και μια βελούδινη μους σοκολάτας με πραλίνα δίνουν τον τόνο σε αυτό το γιορτινό γλυκό.
(Το μαύρο σκεύος είναι από την Equip Hotel Μον.ΕΠΕ)
1 ώρα και 20′ προετοιμασία – 1 ώρα ψήσιμο – 4 ώρες αναμονή / Σύνολο: 6 ώρες και 20′
Υλικά
Μερίδες: 8
Παντεσπάνι
Μους πραλίνας
Γλάσο και διακόσμηση
Διαδικασία
Γλάσο
- Για να ετοιμάσουμε την τούρτα φερέρο σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα και το γάλα, ανακατεύοντας πολύ συχνά με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι η σοκολάτα να λιώσει.
- Προσθέτουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε και αφήνουμε το κατσαρολάκι σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου, για 2 ώρες.
Παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά κάθε φορά, και συνεχίζουμε με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανιλίνη και τα αλεσμένα φουντούκια, χτυπώντας καλά.
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Μους πραλίνας
- Καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε εκεί με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι.
- Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κουβερτούρα και το φουντουκοβούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε σε δόσεις τη χτυπημένη κρέμα, ανακατεύοντας απαλά με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
Συναρμολόγηση
- Με ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού κόβουμε οριζοντίως το (εντελώς κρύο) παντεσπάνι σε 3 ισόπαχους δίσκους.
- Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. σε μια σχάρα και μέσα στο τσέρκι βάζουμε έναν δίσκο παντεσπάνι.
- Τον καλύπτουμε με μία καλή στρώση μους.
- Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους δίσκους παντεσπάνι, τους οποίους επίσης σκεπάζουμε με μους, φροντίζοντας να περισσέψει μια ποσότητα ώστε να καλύψουμε καλά και τα πλαϊνά.
- Βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 2 ώρες (θέλουμε να παγώσει, γιατί απλώνει καλύτερα το γλάσο πάνω της).
- Βγάζουμε από την κατάψυξη και αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι, ζεσταίνοντάς το για λίγο με τα χέρια μας ή με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά.
- Ακουμπάμε την τούρτα σε σχάρα, τοποθετημένη σε ένα ταψί.
- Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γλάσο που ετοιμάσαμε μέχρι να γίνει πυκνόρρευστο και περιχύνουμε την τούρτα, ώστε να καλυφθεί παντού.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά να στραγγίξει το περιττό γλάσο και, αν θέλουμε, διακοσμούμε την επιφάνεια της τούρτας με τρουφάκια Ferrero Rocher.
Πηγή: Gastronomos.gr