Ένα πιάτο ζουμερό, χορταστικό και πληθωρικό με αρνίσια κεφτεδάκια και αυγά λουσμένα σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας.
Υλικά
Μερίδες: 12-16 τεμάχια
- 500 γρ. κιμάς αρνίσιος από μπούτι ή σπάλα
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή άλλο καυτερό κόκκινο πιπέρι)
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την πικάντικη σάλτσα ντομάτας
- 400 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2 ξερά κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/3 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/3 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος,ψιλοκομμένος (αν δεν τον προτιμάμε, αυξάνουμε την ποσότητα του μαϊντανού)
- 4 αυγά
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κεφτέδες:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να σφίξει το μείγμα, ώστε να μπορέσουμε να το πλάσουμε.
- Πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες, σαν χοντρά καρύδια.
- Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, χωρίς να τους αλευρώσουμε, για 2-3 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σάλτσα
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και 400 ml νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Ρίχνουμε τους κεφτέδες, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 6-8 λεπτά.
- Σπάμε προσεκτικά τα αυγά σε μάτια, μέσα στη σάλτσα, και σκεπάζουμε με το καπάκι.Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι και ο κρόκος να γίνει μελάτος.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τα φρέσκα μυρωδικά και σερβίρουμε τους αρνίσιους κεφτέδες με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και αυγά.
Πηγή: Γαστρονόμος