Το οσμανλίδικο (οθωμανικό) πιλάφι φτιάχνεται με πρόβειο ή με αρνίσιο κρέας και εμπλουτίζεται με ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Συνοδεύει θαυμάσια τα κοκκινιστά, τασκεμπάπ ή ένα αρνίσιο μπούτι στον φούρνο.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 300 γρ. ψαχνό από αρνίσιο μπούτι, σε λεπτές λωρίδες
- 380 γρ. μακρύκοκκο ρύζι
- τα σποράκια από 2-3 καψάκια κακουλέ (προαιρετικά)
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι
- 120 γρ. ψίχα από κελυφωτά φιστίκια
- 100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
- 750-760 ml νερό
- 4 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
- 4 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το οσμανλίδικο πιλάφι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει παντού χρώμα.
- Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε απλώς να καλύψει τα κομμάτια και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το κακουλέ (αν βάλουμε), το μπαχάρι, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
- Σβήνουμε με το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε και τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού, ώστε να απορροφηθεί όλο το νερό και το ρύζι να αφρατέψει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος την κατσαρόλα, σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα για 10-15 λεπτά.
- Αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος