Θρεπτικό και νόστιμο γεύμα με μαυρομάτικα φασόλια, άφθονο σπανάκι και λεμονάτη σάλτσα.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 1 κιλό σπανάκι, καλά πλυμένο και χοντροκομμένο (υπάρχει και έτοιμο προς χρήση στα σούπερ μάρκετ)
- 1 καρότο, σε λεπτές φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι, αρχικά βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, τα φασόλια μαζί με το καρότο, το κρεμμύδι και 1 λίτρο νερό.
- Στη συνέχεια, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα φασόλια.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
- Βγάζουμε 1 κουτάλα της σούπας με φασόλια και σπανάκι και τη ρίχνουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί και να σχηματιστεί μια κρεμώδης και χυλωμένη σάλτσα.
- Συνοδεύουμε, τα μαυρομάτικα με σπανάκι, με κεφαλοτύρι σαγανάκι (ή λίγη φέτα) και χωριάτικο ψωμί.
Πηγή: Γαστρονόμος