Πολύ εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: περίπου 25΄
- 400 γρ. ρύζι, κατά προτίμηση μπασμάτι ή άλλο ρύζι για πιλάφι της αρεσκείας μας, όπως τζασμίν, Καρολίνα κ.ά.
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 800 ml νερό
- 1 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 – 3 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το καρότο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Ρίχνουμε το νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 18 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να «ξεκουραστεί». Σερβίρουμε το πιλάφι με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με γραβιέρα σαγανάκι και κρίθινα παξιμάδια.
Τι πίνουμε: Ενα κρασί λευκό, ώριμο, βαρελάτο, ένα Chardonnay.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr