Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 40΄
Υλικά:
- 2 κιλά πατάτες (ζυγισμένες ακαθάριστες), καθαρισμένες, κομμένες σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
- 400 ml κρέμα γάλακτος
- 500 ml σπιτικός ζωμός κότας
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 350 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο (παραδοσιακό σκληρό και σχετικά αλμυρό τυρί από αγελαδινό γάλα, προϊόν ΠΟΠ από τη Σύρο)
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε ένα μέτριο ταψί, περίπου 25×35 εκ., στρώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Περιχύνουμε με το ζωμό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, το τυρί και το μοσχοκάρυδο. Βγάζουμε για λίγο τις πατάτες από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα της κρέμας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να να πιουν οι πατάτες τα υγρά και να ροδίσει η επιφάνεια.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr