Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 10΄, Παρασκευή: 15΄ – 20΄
«Ακόμη και αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι οι… ιθαγενείς της Γηραιάς Αλβιώνας δεν έχουν ιδέα από φαγητό (λάθος, λάθος!), αυτό που κι εσείς θα παραδέχεστε είναι πως στα γλυκίσματα, μπισκότα, τάρτες, κέικ κ.λπ., κ.λπ. είναι πολύ, μα πολύ μερακλήδες. Αυτή η συνταγή είναι για μια κρέμα-βάση που διατηρείται πολύ καιρό σε βάζο στο ψυγείο και μπορείτε να κάνετε πολλά και διάφορα μ’ αυτήν. Μου την έδωσε η μητέρα ενός φίλου, αληθινή Αγγλίδα, που έφτιαχνε τα πιο ωραία γλυκά».
Υλικά για 1 μεγάλο βάζο:
- χυμός από 4 λεμόνια και ξύσμα από 2 λεμόνια
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- 8 αυγά
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο
Διαδικασία:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεταλλική λεκανίτσα και τα χτυπάμε με το σύρμα, ίσα που να ενωθούν.
Τοποθετούμε το σκεύος πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και την αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να πήξει (για περίπου 10΄). Ανακατεύουμε συχνά με το σύρμα.
Οταν η κρέμα πήξει, την περνάμε από το σουρωτήρι-σήτα, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και τότε τη φυλάσσουμε σε βάζο στο ψυγείο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr