Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 20΄- 25΄
Υλικά για 4 άτομα:
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
- 2 δαφνόφυλλα
- 5 κόκκοι μπαχάρι, τριμμένοι στο μύλο μπαχαρικών
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 700 – 800 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου ή γαλοπούλας (αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 2 – 3 κομμάτια)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ούζο ή λευκό ξηρό κρασί
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια
- 1 πακέτο κριθαράκι ψιλό
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο ή ξερό δεντρολίβανο ή μαντζουράνα ή ρίγανη
- 600 ml ζεστός ζωμός κοτόπουλου ή νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Σουρώνουμε τα ντοματάκια από το χυμό τους και τα ψιλοκόβουμε. Κρατάμε το χυμό στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι, τη δάφνη, το μπαχάρι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίσει να κολλάει το κρεμμύδι, δηλαδή μετά από περίπου 1 λεπτό, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά.
Προσθέτουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το ούζο ή το κρασί και, όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια.
Αφήνουμε το όλον να πάρει βράση και προσθέτουμε το κριθαράκι, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το δεντρολίβανο (ή τη μαντζουράνα ή τη ρίγανη). Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα 2/3 του ζωμού ή του νερού.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη χαμηλότερη βαθμίδα της εστίας μας και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα περίπου για 15 λεπτά, ανακατεύοντας και προσθέτοντας υγρό, όταν χρειάζεται, μέχρι να βράσει το κριθαράκι. Αφαιρούμε ετα δαφνόφυλλα και σερβίρουμε αμέσως. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τι πίνουμε: Zυμαρικό, ντοματούλα και κοτόπουλο αναζητούν ένα φρουτώδες Αγιωργίτικο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr