Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 20΄
Υλικά για 6 μπιφτέκια:
- 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
- 300 γρ. κιμάς χοιρινός από σπάλα (αν θέλουμε, βάζουμε μόνο το κρέας που προτιμάμε περισσότερο)
- 100 γρ. ψωμί, προτιμότερο μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα), μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο, μαζί με το ζουμί του
- 200 γρ. τσορίθο, ψιλοκομμένο (ισπανικό λουκάνικο με καυτερό κοκκινοπίπερο – το βρίσκουμε σε αλλαντοπωλεία, π.χ. Μιράν, Αραπιάν, Λεβόν Τσερτσιάν, Benito. Eπίσης, στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος) – εναλλακτικά, βάζουμε ελληνικό λουκάνικο με πάπρικα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα (τη βρίσκουμε στα περισσότερα μπαχαράδικα. Εναλλακτικά, βάζουμε πάπρικα γλυκιά – με άλλο αποτέλεσμα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε με βρεγμένα χέρια (για να μην κολλάει το μείγμα) για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
Πλάθουμε 6 – 8 μεγάλα μπιφτέκια, τα βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν καταπώς μας αρέσουν.
Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές και δροσερή μαρουλοσαλάτα με λαδόξιδο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr