Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄ Αναμονή: 1 ώρα Ψήσιμο + Μαγείρεμα: 40΄
- 900 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά (κατά προτίμηση λιπαρή)
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου:
- 3 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 4 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 350 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη που διαθέτουμε
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας worcestershire sauce (πικάντικο άρτυμα που βρίσκουμε συσκευσμένο σε μπουκαλάκια στα σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
- 150 ml ξίδι
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
Για το σερβίρισμα:
- 8 πίτες για σουβλάκια
- 6 – 8 καυτερές πιπεριές τουρσί, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- λίγα πατατάκια σε στικς ή σπιτικές τηγανητές πατάτες
Διαδικασία:
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τα μπέργκερ και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου.
Σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1/2 ώρα, μέχρι να «δέσει». Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Μπιφτέκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά μπιφτέκια σαν κεμπάπ. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 – 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου.
Βγάζουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο ταψί απλώνουμε τις πίτες, τις λαδώνουμε ελαφρώς και τις ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό, ίσα να ζεσταθούν. Βγάζουμε τις πίτες από το φούρνο, απλώνουμε σε καθεμία λίγη από τη σάλτσα, το μπιφτέκι και μοιράζουμε τις πιπεριές και τις πατάτες.
Τυλίγουμε, αν θέλουμε, την πίτα και σερβίρουμε.
Τι πίνουμε: Δροσερές σκουρόχρωμες μπίρες stout.
ΤΣΙΛΙ: Οι πιπεριές τσίλι κατάγονται από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική και έχουν μικρό κυλινδρικό καρπό με μυτερή απόληξη. Στην αγορά βρίσκουμε ολόκληρες αποξηραμένες, σπασμένες σε νιφάδες , αλλά και σε σκόνη.
ΚΑΓΙΕΝ: Είναι μακρόστενες πιπεριές, πάρα πολύ καυτερές. Καθώς δεν είναι δυνατόν να φαγωθούν ως πιπεριές, αποξηραίνονται, κονιορτοποιούνται και δημιουργούν το πιπέρι καγιέν. Το όνομά του το πήρε από την πόλη Καγιέν της Γαλλικής Γουιάνας.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr