«Οι παλιοί γέροντες έλεγαν πως ο καλός μάγειρας φαίνεται από τα ρεβίθια.»
Μοναχός Νικήτας
Φαγητό κυριακάτικο στα μοναστήρια, που συνηθίζουν να σερβίρουν με ελιές και παστό ψάρι (σαρδέλες, λακέρδα κ.λπ.). «Το βασικό μυστικό», λέει ο πατέρας Νικήτας, «είναι τα ρεβίθια να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά. Ετσι θα χυλώσουν πιο καλά». Αλλο σημαντικό μυστικό το «τσάι» δεντρολίβανου που φτιάχνει για να το χρησιμοποιήσει ως υγρό για το μαγείρεμα, κόλπο που έμαθε από παλιούς γέροντες. Το αποτέλεσμα; Η σούπα αποκτά ένα δεντρολιβανάτο φόντο, διακριτό αλλά όχι έντονο.
Αναμονή: 1 βράδυ, Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 1½ ώρα
Υλικά για 4-6 μερίδες:
- 500 γρ. ρεβίθια με τη φλούδα τους
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε καρεδάκια
- 4 κλωνάρια δεντρολίβανου (ή 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο)
- 4 – 5 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- χυμός από 1 – 2 λεμόνια
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- αλάτι ημίχοντρο (για το μούλιασμα των οσπρίων)
Διαδικασία:
Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και 2 χούφτες ημίχοντρο αλάτι. Με το αλάτι τα ρεβίθια θα κρατήσουν το σχήμα τους στο βράσιμο και δεν θα φύγουν τα φλούδια τους. Την επομένη τα ξεπλένουμε πολύ καλά 2 – 3 φορές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κλωνάρια του δεντρολίβανου με 2 λίτρα νερό.
Βράζουμε για 3 – 4 λεπτά, ίσα να αρωματιστεί το νερό. Αποσύρουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα ρεβίθια και τα κρεμμύδια και προσθέτουμε το λάδι και το ζωμό του δεντρολίβανου σουρωμένο. Πρέπει το υγρό να σκεπάζει τα υλικά κατά 5 – 6 εκ. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, μόλις κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά.
Βράζουμε για 1 – 1½ ώρα μέχρι να χυλώσει η ρεβιθάδα. Στο τέλος, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr