Προετοιμασία: 35΄, Ψήσιμο: 50΄, Αναμονή: 1 ώρα
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
- 2 κούπες ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 3 αυγά μεγάλα
- 4 κουτ. σούπας κακάο
- 1/3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (αφαιρούμε 4 κουτ. σούπας) + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
- 1 κούπα γάλα
Μπάλες καρύδας:
- 150 γρ. καρύδα αποξηραμένη (ινδοκάρυδο)
- 200 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη + λίγη ακόμη, για πασπάλισμα
Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Xτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Επειτα ρίχνουμε το κακάο, κουταλιά-κουταλιά, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.
Για τις μπάλες καρύδας:
Ζυμώνουμε σε ένα μπολ με τα χέρια μας την καρύδα, το τυρί και την άχνη, ίσα να ομογενοποιηθούν.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπάλες μεγέθους καρυδιού.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε στη φόρμα τη μισή ποσότητα από το μείγμα.
Τοποθετούμε πάνω του τις μπάλες καρύδας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Βάζουμε το κέικ στον φούρνο για 50 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα και το βγάζουμε από τον φούρνο.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 1 ώρα. Αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Μυστικό: Κόβοντας το κέικ, θα έχει μέσα σχέδιο της μπάλας.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr