Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 1½ ώρα
Υλικά για 6 άτομα:
- 1 κιλό παντζάρια, μόνο οι βολβοί
- 150 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι
- 2 – 3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο, ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- τα τρυφερά φύλλα από 1 αντίβ, χοντροκομμένα (λέγεται και σικορέ και έχει ελαφρώς πικρή γεύση – αν δεν μας αρέσουν τα πικρά, το αντικαθιστούμε με λίγη λόλα ή μαρούλι)
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- οι φέτες από 1 μέτριο πορτοκάλι
- ο χυμός από 1 μέτριο πορτοκάλι
- 50 γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 20 – 40 ml ξίδι (ή όσο μας αρέσει)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και τυλίγουμε κάθε παντζάρι με αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχουμε, τρυπώντας ένα παντζάρι με ένα μαχαίρι.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, για να μπορούμε να τα πιάσουμε, τα καθαρίζουμε και κόβουμε το καθένα σε 4 κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό με το λάδι και το ξίδι.
Απλώνουμε σε μια πιατέλα τα παντζάρια, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη μισή βινεγκρέτ. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε πάνω από τα παντζάρια.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr