Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 1 βράδυ, Τηγάνισμα + Μαγείρεμα: περίπου 40΄ (+ 1 ώρα για το βράσιμο των οσπρίων)
- 500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
- 1 κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας πελτές
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, + επιπλέον για το πανάρισμα
- 330 ml. ανθρακούχο νερό, για το πλάσιμο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μούλτι με το χυμό τους
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 – 5 κόκκοι μπαχάρι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Πολτοποιούμε τα ρεβίθια με το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις) και βάζουμε τον πολτό σε ένα σκεύος.
Προσθέτουμε το κύμινο, τον πελτέ, το αλεύρι και αλατοπίπερο. Πρέπει να προκύψει ένα μείγμα σφιχτό, που να πλάθεται χωρίς να σπάει. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή λίγο ανθρακούχο νερό.
Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα σουτζουκάκια, βρέχοντας τα χέρια μας κάθε τόσο στο ανθρακούχο νερό.
Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε καυτό λάδι (περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους). Τα βγάζουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
Σάλτσα: Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και 1 ποτήρι νερό. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρουμε τους ρεβιθοκεφτές και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πιλάφι.
Τι πίνουμε: Μια δροσερή μπίρα red ale, ένα ερυθρό χαρμάνι με Syrah, ένα ροζέ από Αγιωργίτικο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr