Μύρισε καλοκαιράκι και τι καλύτερο από ψαράκι με δροσερή και χορταστική σαλάτα.
Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 40΄, Ψήσιμο: 10΄
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 μεγάλο αγγούρι (ή 2 – 3 μικρά)
- 700 γρ. πατάτες
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε καρεδάκια
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- αλάτι, λίγο πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 4 – 5 κλωναράκια άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
Για το ψάρι
- ελάχιστο ελαιόλαδο
- 4 φέτες σφυρίδας, φρέσκες ή κατεψυγμένες, περίπου 200 γρ. η καθεμία (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα λευκόσαρκα ψάρια, όπως: συναγρίδα, ροφό, φιλέτα γλώσσας -υπολογίζοντας 2 ανά μερίδα-, πέρκα, γαλέο, μπακαλιάρο)
- 1 – 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πατατοσαλάτα: Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουταλάκι ξύνουμε και αφαιρούμε τα σποράκια και ψιλοκόβουμε τη σάρκα, την οποία βάζουμε σε ένα μπολάκι. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τους κύβους πατάτας σε μέτρια φωτιά για 12 – 16 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, σε ένα πιάτο.
Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να αποκτήσει απαλό καστανό χρώμα, και ρίχνουμε σταδιακά 1 ποτήρι ζεστό νερό ανακατεύοντας διαρκώς.
Ρίχνουμε και το γιαούρτι και ανακατεύοντας σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε αλάτι, λίγο πιπέρι, το χυμό λεμονιού και λίγο μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε και τις πατάτες, τον άνηθο, το αγγούρι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε τη σαλάτα σε ένα μπολ και τη διατηρούμε ζεστή.
Ψάρι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
Ζεσταίνουμε παράλληλα ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει καλά. Βάζουμε στο τηγάνι τις φέτες σφυρίδας ανά δύο (ή μία-μία, αν είναι μεγάλες) και τις ψήνουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
Τις μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί, τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τις ψήνουμε για 10 λεπτά, γυρίζοντάς τες μία φορά.
Τις σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντάς τες με την πατατοσαλάτα.
Στο ποτήρι μας: Λευκά κρασιά με σώμα και οξύτητα που θα ισορροπήσουν το αμυλώδες πιάτο. Σαντορίνη, Μαντινεία, Ρομπόλα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr