Eύκολο / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 15΄, Ψήσιμο: 17΄
- 4 φέτες ή φιλέτα λευκόσαρκου ψαριού της αρεσκείας μας (π.χ. σφυρίδα ή την πιο φθηνή πέρκα), πάχους περίπου 2 εκ.
- 6 – 7 ίνες κρόκου Κοζάνης (προαιρετικά), διαλυμένες σε 1 κουτ. σούπας νερό
- 1 κουτ. σούπας λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
- 8 ελιές τ. Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
- 2 μέτριες ντομάτες, σε ροδέλες
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τις φέτες ψαριού σε ένα ρηχό σκεύος, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό και τον κρόκο Κοζάνης (αν βάλουμε) και τις αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά, να «τραβήξουν» το αλάτι και τα αρώματα και να νοστιμίσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κάππαρη, τις ελιές, το δυόσμο και τη ρίγανη. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε 4 φύλλα λαδόκολλας (διαστάσεων περίπου 50×50 εκ.) και βάζουμε στο καθένα από μία φέτα ψάρι.
Απλώνουμε σε κάθε φέτα το μείγμα της κάππαρης, ισόποσα μοιρασμένο, και από πάνω καλύπτουμε με 2 – 3 φέτες ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και κλείνουμε τις λαδόκολλες σε πακέτο.
Τις βάζουμε προσεκτικά σε ένα ρηχό ταψί και ψήνουμε για περίπου 15 – 17 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι. Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε προσεκτικά τις λαδόκολλες και βγάζουμε το ψάρι με τα υπόλοιπα υλικά στα πιάτα.
Περιχύνουμε με το ζουμί που έχει μείνει στη λαδόκολλα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με βραστά χόρτα και ζεστό χωριάτικο ψωμί.
Τι πίνουμε: Μια κεφαλλονίτικη Ρομπόλα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr