Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 50΄-55΄, Αναμονή: 50΄
Υλικά (για 6 μερίδες)
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο, για το ταψί
- 2 κούπες νερό
- 1½ κούπα ζάχαρη
- 2/3 κούπας σπορέλαιο + λίγο, για το ταψί
- 1/3 κούπας κακάο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 2 κάψουλες βανίλιας
- 1 μπανάνα μεγάλη, ώριμη, σε κομμάτια
Διαδικασία
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ. Τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, με το φτερό, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε στον φούρνο για 50-55 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο τρυπώντας το κέντρο του με ένα μαχαίρι· εφόσον η λάμα του βγει χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης κολλημένα πάνω της, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε. Περιμένουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 40 λεπτά πριν το κόψουμε.
Μυστικά:
- Αν δεν έχουμε μίξερ, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε, αν θέλουμε, κομμάτια κουβερτούρας μέσα στη ζύμη ή λιώνουμε μία κουβερτούρα σε μπεν μαρί και γλασάρουμε το κέικ κρύο.