Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 25΄
- 2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
- 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 5 κουτ. σούπας κακάο
- 2 φλιτζ. ανθρακούχο νερό
- 60 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη στον χοντρό τρίφτη, για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζ. νερό
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
Διαδικασία
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Το βράζουμε για 6 – 7 λεπτά (μετά τον κοχλασμό) και αποσύρουμε. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στο μεταξύ, ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το ανθρακούχο νερό.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή πυρέξ διαστάσεων 20 Χ 30 εκ. και το αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και ψήνουμε για 25 λεπτά. Βγάζουμε το σοκολατένιο σάμαλι από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά.
Το κόβουμε προσεκτικά με ένα μυτερό μαχαίρι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα και σερβίρουμε.
Μυστικό
- Δεν είναι γλυκό που φουσκώνει πολύ στο ταψί, οπότε δεν ανησυχούμε αν μας γίνει κάπως επίπεδο.