Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 10΄ – 15΄
Για το μαριναρισμένο λάχανο
- 1/2 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο (με το «μαντολίνο», το ειδικό εργαλείο κοπής λαχανικών, ή με καλό μαχαίρι)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας σουμάκ (μπαχαρικό με βυσσινί χρώμα και ξινούτσικη γεύση – σε καλά μπαχαράδικα, π.χ. Fotsis, Baharat, Μανδραγόρας, Αρκευθος, Ελιξίριο κ.α., αλλά πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ· εναλλακτικά, βάζουμε το ξύσμα από 1 λεμόνι)
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 1/2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
- 70 ml ελαιόλαδο
- 40 ml χυμός λεμονιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
- το μαριναρισμένο λάχανο
- 1 ξινόμηλο, καθαρισμένο, χοντροτριμμένο ή σε λεπτές φέτες
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1/2 μέτρια σελινόριζα, χοντροτριμμένη
- 150 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και χοντροτριμμένη (στα σούπερ μάρκετ και σε ορισμένα μανάβικα βρίσκουμε πλέον και καθαρισμένες φέτες κολοκύθας, τυλιγμένες σε μεμβράνη)
- 50 ml χυμός πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή σύμφωνα με το γούστο μας)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Μαριναρισμένο λάχανο: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το λάχανο με το αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας, ώστε να μειωθεί ελαφρώς ο όγκος του λάχανου.
Σε ένα μικρό τηγάνι ή μπρίκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο για περίπου 2 – 3 λεπτά. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και περιχύνουμε το λάχανο.
Ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε 10 – 15 λεπτά στην άκρη να μαριναριστεί. Μπορούμε να το αφήσουμε και περισσότερο, απλώς πρέπει να έχουμε κατά νου πως, όσο περνάει η ώρα, η γεύση του δυναμώνει.
Σαλάτα: Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά, το ξινόμηλο και το μαριναρισμένο λάχανο. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λεμόνι και το λάδι, περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Με τι ταιριάζουν; Οι σαλάτες αυτές μπορούν να συνοδεύσουν ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή να σερβιριστούν ως κεντρικές σαλάτες σε ένα μενού με κύριο πιάτο πουλερικά ή χοιρινό μαγειρευτά, φουρνιστά ή ψητά με γλυκόξινα αρτύματα και ξερά φρούτα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr