Ίσως το πιο δημοφιλές έδεσμα με κοτόπουλο από τη βόρεια Ινδία, όπου σερβίρεται με ψωμάκια naan και laccha, το πιάτο αυτό μαγειρεύεται κατά παράδοση σε ταντούρ (πήλινο φούρνο). Δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στο σπίτι, αλλά με τη συνταγή αυτή μπορούμε να το προσεγγίσουμε αρκετά.
Προετοιμασία: 20΄ / Αναμονή: 1 βράδυ / Ψήσιμο: 55΄
- 1,5 κιλό κοτόπουλο, σε 8 κομμάτια
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος (πωλείται σε βάζο) ροδέλες κρεμμυδιού, για το σερβίρισμα φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα
Για τη μαρινάδα
- 2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου
- 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 1 κομμάτι τζίντζερ 5 εκ., χοντροκομμένο
- 250 ml στραγγιστό γιαούρτι
- ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 2 κουτ. γλυκού γκαράμ μασάλα (φτιάχνουμε μόνοι μας ή αγοράζουμε έτοιμο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε μπαχαράδικα)
- αλάτι
Διαδικασία:
Χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, χαράσσουμε διαγώνιες τομές μήκους 2,5 εκ. σε κάθε μπούτι και στήθος, προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι το κόκαλο. Για τη μαρινάδα, βάζουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε τους σπόρους του κόλιανδρου μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Τους βάζουμε στην άκρη και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τους σπόρους του κύμινου. Αλέθουμε τους καβουρδισμένους σπόρους μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη, χρησιμοποιώντας έναν μύλο μπαχαρικών ή πολυκόφτη. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε έναν πολυκόφτη, μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός. Αλατίζουμε.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο στην πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλο το βράδυ. Γυρνάμε το κοτόπουλο ανά διαστήματα στη μαρινάδα για να σιγουρευτούμε ότι όλες οι πλευρές έχουν ποτίσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην υψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε το φούρνο. Βάζουμε το κοτόπουλο στη σχάρα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Αλείφουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα μία φορά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί τελείως (δοκιμάζουμε μπήγοντας μια τσιμπίδα σε ένα μπούτι – οι χυμοί του πρέπει να βγαίνουν καθαροί) και να ροδίσει το μείγμα ταντούρι. Γυρνάμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία.
Πριν από το σερβίρισμα, και ενώ το κοτόπουλο είναι ακόμα στη σχάρα, ζεσταίνουμε το βούτυρο, το ρίχνουμε πάνω από τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ψήνουμε στο γκριλ για 5 λεπτά, για να μαυρίσουν οι άκρες του κοτόπουλου, όπως σε φούρνο ταντούρ. Σερβίρουμε το κοτόπουλο γαρνιρισμένο με τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις φέτες λεμονιού.
Τα κομμάτια κοτόπουλο μπορούν επίσης να ψηθούν στα κάρβουνα ή στη σούβλα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr